De knoop (1976)

Shinkichi Tajiri

foto Otto Snoek

foto Otto Snoek

foto Toni Burgering

foto Toni Burgering

foto Jannes Linders

foto Jannes Linders

Het kunstwerk

Beeldhouwer Shinkichi Tajiri heeft tientallen jaren kunstwerken in knoopvorm gemaakt. De knoop werd in de jaren 1990 zijn handelsmerk genoemd. Er zijn diverse betekenissen aan De knoop toegekend. Zo symboliseert het voor de één verbondenheid, omarming, harmonie en voor de ander een moeilijke situatie, een lastige kwestie, probleem of worsteling. Voor weer anderen staat het voor een magisch symbool of voor spankracht.

In de Japanse cultuur staat de knoop centraal in de erotische bondagecultus. De beeldhouwer: “Ik wil dat mensen zelf betekenis kunnen geven aan mijn kunstwerken. Met mijn ‘knopen’ wil ik een helder statement maken, zorgen voor onmiddellijke communicatie tussen werk en beschouwer. De knoop is een fascinerende vorm van kracht en voor iedereen begrijpelijk. Het maakt niet uit of ik een knoop in Tokio of in de Braziliaanse jungle neerzet. In 1976 werd De knoop aangekocht als een geschenk aan de Amro-bank van de aannemers van de nieuwbouw. Het beeld werd onthuld op 18 oktober 1976. Wegens langdurige werkzaamheden aan de Coolsingel werd De knoop in 2018 tijdelijk in de tuin van CultuurWerkplaats Tarwewijk geplaatst. Sinds januari 2021 staat het beeld weer op de Coolsingel.

Jaar
1976
Locatie
Coolsingel 117
Afmeting
Hoogte 200 cm
Materiaal
Brons
Opdrachtgever
Aannemers nieuwbouw
Eigenaar
ABN AMRO
Shinkichi Tajiri

Shinkichi Tajiri

Shinkichi Tajiri (1923-2009) was een Amerikaans-Nederlands kunstenaar van Japanse afkomst. Hij werd geboren op 7 december 1923 in Los Angeles en is overleden op 15 maart 2009 in zijn atelier in zijn woonplaats Baarlo, waar hij een kasteel bewoonde. Cobra-kunstenaar Tajiri was een non-figuratief multimediakunstenaar, beeldhouwer, fotograaf, graficus, schilder en tekenaar. Hij was lid van De Groep Amsterdam met Wessel Couzijn, Ben Guntenaar, Carel Kneulman en Hans Verhulst.

klik hier voor de website van Shinkichi Tajiri

Bekijk alle kunstenaars

De Knoop

Een essay over De Knoop is in voorbereiding

Kom naar Paleis Maashaven op Koningsdag

WELKOM Op Koningsdag – zaterdag 27 april – van 13.00 tot 18.00 uur in de binnentuin van CultuurWerkplaats…

Lees meer

Opening Paleis Maashaven op 31 mei

UPDATE: In verband met de weersvoorspelling wordt de gehele opening verplaatst naar de Cultuurwerkplaats (Cillershoekstraat 1). De opening van Paleis Maashaven begint…

Lees meer

Shinkichi Tajiri overleden

Amerikaans-Nederlands beeldend kunstenaar van Japanse afkomst, gehuwd met Ferdi Jansen, geboren 7 december 1923 in Los Angeles – overleden 15…

Lees meer