Commission, een film van Erik van Lieshout
Februari 2011: Erik van Lieshout verbleef drie maanden in zijn winkel in winkelcentrum Zuidplein. Hij sprak met mensen, leeftde met de mensen van het Zuidplein en filmde het Zuidplein. Resultaat is de film Commission. De film is deze maand te zien in de in Londen waar het zeer goed is ontvangen is onder andere in The Guardian is besproken.
Binnenkort beleeft de film zijn Nederlandse première. Meer daarover binnenkort op deze website.

Het oorspronkelijke voorstel van Erik van Lieshout
Van Lieshout wil een film maken waarin het biografische verhaal van deze internationaal opererende kunstenaar die vele jaren ‘op’ Zuid leefde, zich vermengt met het leven en de architectuur van Zuidplein. Van Lieshouts plan is om voor zijn film te werken vanuit Zuidplein met een studio in de het winkelcentrum waar zo mogelijk ook filmworkshops door hem en anderen gegeven kunnen worden. De film zal getoond worden op (regionale) tv, internet, bij presentaties over zuid en in musea. Er zal ook gezocht worden naar een mogelijkheid om de film doorlopend te draaien in een ruimte aan het plein zelf, in het winkelcentrum of in het busstation. Onderdeel van de meeste filmwerken van Van Lieshout is een zelfgebouwd bioscoopje.

Zuidplein als ‘The Sleeping Beauty’ van Hendrik-Jan Hunneman
Op Zuidplein hebben vrijwel alle panden een gesloten front en dragen niets of minder bij aan een aangenaam publiek plein.
Hendrik-Jan Hunneman werd gevraagd een simpele ingreep te bedenken die, vooruitlopend op de komende sloop van onder meer het zwembad, het plein letterlijk en figuurlijk openbreekt. Al in deze beginfase kan een andere wending gegeven worden aan het gezicht van het plein.

De busbaan als drakenstaart door Ai Weiwei
De busbaan op Zuid is een prachtig ding, centraal op het plein. Een vreemd modernistisch object dat voor een kunstenaar een uitdaging kan zijn. Ai Weiwei, onder andere bekend van zijn medewerking aan het ontwerp van het ‘vogelnest’-stadion van Herzog en de Meuron in Peking, maakte voor de busbaan een plan voor een tijdelijk werk, Dragons tail.

Ken Lum: “I don’t want to feel so tired”, een allegorie op de Zuidpleinbewoners
De ronkende marketingtaal die in iedere herstructureringswijk over de hele wereld hetzelfde is, krijgt een tegengeluid in een ontwerp van Ken Lum waarin persoonlijke verzuchtingen in grote letters op stilstaande vrachtwagens te lezen zijn.
Lum is in Rotterdam welbekend van zijn billboard in het centrum ‘Melly Shum hates her job’. Het nog in ontwikkeling verkerende voorstel van Ken Lum zou mee moeten kunnen reizen met de verschillende stadia, de planfase, de sloop en met de verschillende bouwprojecten.

Showcase van SIR
In het winkelcentrum wil SIR graag een showcase plaatsen met wisselende internationale kunstwerken toegespitst op het leven in Zuid, het liefst in samenwerking met een museum of een andere kunstinstelling in Rotterdam.

Actualiteit
Naast deze eerste aanzet wil SIR de mogelijkheid inbouwen om nieuwe opdrachten en ontwerpen te formuleren die relevant blijken in de sloop- en bouwfase: grotere opdrachten en ‘prikacties’, zoals performances en eendaagse acties, die eenvoudig te realiseren zijn maar veel effect sorteren.

Eindbeeld
Uiteindelijk zal er het ‘Eindbeeld’ komen, een spraakmakend kunstwerk, een icoon voor ZUIDPLEIN van een internationale beroemdheid, dat als HART VAN HET HART van Zuid de identiteit gaat bepalen.

Meer weten over Rotterdam-Zuid?
Ga dan ook naar de website van het Reisburo op Zuid en bereid je voor op een virtuele tour door de wijken of grijp de kans om daadwerkelijk Zuid te verkennen. Zij helpen u op weg naar projecten waar dagelijks door velen gewerkt wordt aan een nog mooier Zuid. Grote prestigieuze projecten, of kleine op buurt- of straatniveau, maar met één gemeenschappelijk doel: allemaal werken ze mee aan de positieve ontwikkeling op Zuid.

Kunstwerken

Programma