Erasmus schrijdt twee meter voort | 2009

Erasmus schrijdt twee meter voort | 2009


De gehele omgeving ondergaat een intensieve herstructurering en het plein zelf wordt opnieuw vormgegeven met nieuwe bestrating en nieuwe lindebomen. De atmosfeer van het plein zal anders worden dan het verlaten en enigszins vergeten plein nu.

Oudste beeld van Rotterdam
De beroemde bronzen Erasmus van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Hendrick de Keyser is het vroegste beeld van de Internationale Beelden Collectie. Erasmus is het oudste in brons gegoten standbeeld in Nederland dat speciaal gemaakt werd voor de openbare ruimte van Rotterdam.

Overlevingsdrang
In 1618 kreeg Hendrick de Keyser de opdracht voor het ontwerp van het beeld. De Keyser overleed echter in 1621 voordat het beeld af was. In 1622 werd het onder supervisie van zijn zoon Pieter in brons gegoten in de geschutgieterij aan de Hoogstraat. Op 30 april 1622 is deze Erasmus op de Grote Markt geplaatst. Het vier eeuwen oude beeld overleefde het bombardement 1940, is ingegraven geweest in de tuin van museum Boijmans, is verplaatst naar de Coolsingel om uiteindelijk in 1964 op zijn huidige plaats bij de Laurenskerk terecht te komen.

Onderzoek
IBC heeft door een metaal-restauratiebedrijf een conditierapport op laten stellen voordat het beeld verplaatst wordt. Eerder dit jaar is een uitgebreid risicorapport gemaakt van Erasmus dat de invloed van de weer- en milieuomstandigheden op het bronzen beeld onderzocht. Dit rapport sloeg geen alarm, ondanks dat het al bijna vier eeuwen in de buitenruimte staat.

Kunstwerken