Feestje Hoogvliet  voor de herstelde Miereneter

Feestje Hoogvliet voor de herstelde Miereneter


Eind september 2008 wordt Le Tamanoir (De Miereneter) van Alexander Calder (1898-1976) in Hoogvliet gerestaureerd en opnieuw geschilderd. De negen lagen verf die het beeld nu bedekken zijn onderzocht om zekerheid te krijgen over de oorspronkelijke kleur van het beeld. Men is nu nog gewend aan een bruin beeld, maar de miereneter wordt weer bruinzwart. Het herstel zal ter plekke gebeuren in een tent die over het beeld opgetrokken wordt.

Spin en vuilgrijper
Het object, het ‘aanzien van Hoogvliet’, door de bewoners van Hoogvliet ook wel ‘spin’ of ‘vuilgrijper’ genoemd, is in 1963 vervaardigd door Alexander Calder. Calder’s werk is in vele collecties ter wereld vertegenwoordigd, evenals in de openbare ruimte van New York en vele andere Amerikaanse steden. Le Tamanoir is het enige monumentale werk van Calder in Nederland. Hoewel het een van de topstukken is in de Internationale Beelden Collectie Rotterdam is, is het helaas niet bij iedereen bekend. In 1965 heeft de Gemeente Rotterdam het beeld aangekocht om het nieuwe Hoogvliet (de eerste satellietstad) te verfraaien. Sinds die tijd is het beeld te vinden op de hoek van de Aveling en de Venkelweg.

Willekeurige verflagen
Het beeld bestaat uit gestileerde vormen die uit plaatstaal zijn gesneden en door middel van enorme bouten aan elkaar zijn geklonken tot een monumentale ruimtelijke constructie. Vanaf de jaren zeventig heeft het beeld meerdere malen een nieuwe nogal willekeurige verflaag gekregen, die de kleur benadert maar de originele kleur niet is. In overleg met de Calder Foundation in de Verenigde Staten is de oorspronkelijke kleur bepaald.

Feest
Vanaf 17 september wordt het beeld eerst helemaal kaal geschuurd om vervolgens een nieuwe verflaag te krijgen. De hele restauratie neemt ruim een week in beslag. Het beeld wordt feestelijk onthuld op woensdag 1 oktober om 12.30 uur. Met name Hoogvlieters zijn daarbij van harte welkom.

Dit feest is in samenwerking met Deelgemeente Hoogvliet en de Cultuurscout (Stichting Nieuwe Rotterdamse Cultuur).

IBC/SIR
In opdracht van B&W ontwikkelt en beheert de Internationale Beelden Collectie (IBC) kunstwerken van internationale allure voor grootstedelijke locaties van Rotterdam, ter ondersteuning van de internationale en culturele ambities van de stad.

Noot voor de redactie:
Voor informatie, beeldmateriaal of opnamen kunt u contact opnemen met
PR en communicatie van de Internationale Beelden Collectie
telefoon 010-22 50 854 of femke@sculptureinternationalrotterdam.nl
Bij publicatie graag vermelden: www.sculptureinternationalrotterdam.nl.

Kunstwerken