Thematische Zomerwandelingen

Thematische Zomerwandelingen


Juli en augustus
Rotterdammer, beeldenkenner en rasverteller Hans Abelman neemt u in juli en augustus mee langs een aantal beelden uit de collectie en vertelt uitgebreid over de achterliggende geschiedenis van de beelden. Na afloop weet u meer over de betreffende beelden dan wie dan ook.

Zadkine en Naum Gabo: Controverse in na-oorlogs Rotterdam
Datum: 24 juli
Startpunt: Plein 1940
Tijd: 13.00 tot 15.00 uur

De eerste wandeling voert u mee langs ‘Stad zonder Hart’ van Ossip Zadkine en de Naum Gabo voor de ingang van De Bijenkorf aan de Coolsingel. Aan het einde van de wandeling bent u volledig op de hoogte van de historie en de historische context van beide beelden. U hoort over het bombardement op Rotterdam, de verplaatsing van warenhuis De Bijenkorf naar de Coolsingel en natuurlijk hoort u meer over de twee Russische kunstenaars die deze beelden gemaakt hebben in opdracht van een Rotterdamse directeur en over de commotie die het plaatsen van deze beelden met zich meebracht in die tijd en de betekenis van deze beelden hede ten dage.

Picasso en McCarthy: de culturele wederopbouw van Rotterdam
Datum: 21 augustus
Startpunt: Westersingel
Tijd: 13.00 tot 15.00 uur

Tegen de plaatsing van zowel Sylvette van Picasso en Nesjar als Santa Claus van Paul McCarthy is hevig geprotesteerd. Over beide beelden is tot in de Gemeenteraad gesproken, beide beelden zijn van plaats veranderd en beide beelden zijn verbonden aan een grote culturele manifestatie in Rotterdam (respectievelijk C’70 in 1970 en Culturele Hoofdstad in 2001).

Hans Abelman vertelt over de achtergronden van Sylvette en de unieke samenwerking van Picasso met de Noor Carl Nesjar, die een nieuwe techniek had ontwikkeld die bij het maken van dit beeld werd gebruikt. Santa Claus, ofwel kabouter Butplug kent een nog veel roeriger geschiedenis. In de jaren dat Pim Fortuyn opkwam en Leefbaar Rotterdam ruimte won in de Rotterdamse politiek kwam deze sculptuur zwaar onder vuur te liggen. Na veel getouwtrek kreeg Santa zijn uiteindelijke bestemming: het Eendrachtsplein.

Let op! U kunt alleen deelnemen aan de rondwandeling na aanmelding.

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar office@sculptureinternationalrotterdam.nl
Vermeld uw naam, adres en telefoonnummer, het aantal personen waarmee u deel wilt nemen, en de datum waarop u deel wilt nemen. Zet “rondwandeling” in de onderwerpregel.

Uw aanmelding is pas definitief na bevestiging vanuit Sculpture International Rotterdam.

September
Onder de naam ‘Het Monument De Coolsingel’ verzorgt kunsthistoricus en eveneens begenadigd verteller Benno Hillebrand een rondleiding in september. Hillebrand zal verbindingen leggen tussen de meest recente kunstwerken en de klassiekers uit de collectie op de Coolsingel. 

Meer informatie over deze wandeling volgt op deze website en via de maandelijks nieuwsbrief van Sculpture International Rotterdam.