Coolsingel (2008-2017)


Coolsingel (2008-2017)
It's never too late to say sorry (Elmgreen & Dragset), fotografie Jannes Linders

Coolsingel


Film door Erik van Lieshout en Jeroen Doorenweerd, 2008

Inleiding

Al geruime tijd wordt er een stadsvisie ontwikkeld op de openbare ruimte en de functie van de Coolsingel. Dit biedt kansen voor het publieke domein van de Coolsingel. Sculpture International onderzoekt vanaf 2007 het gebruikspotentieel van een generatie nieuwe kunstwerken voor deze centrale ruimte van Rotterdam, de Coolsingel, met een scherp oog gericht op de potentie van deze ‘Avenue’ als publiek domein. Naast onderzoeksmatige en tijdelijke projecten blijft het oog van SIR ook gericht op het verwerven van (semi-) permanente kunstwerken voor de stad, gebaseerd op de bestaande collectie. SIR nodigde in 2008 twaalf kunstenaars uit een voorstel te leveren voor de Coolsingel-as voor een tijdelijk, semi-permanent of permanent werk. In 2009 ontving SIR diverse voorstellen van de genodigde kunstenaars. Inmiddels zijn er diverse ontwerpen gerealiseerd en zijn daarnaast vele programma’s met tijdelijke werken gepresenteerd.

Permanente werken voor de Coolsingel
Joep van Lieshouts Cascade en Cosima von Bonin met The Idler’s Playground, Elmgreen en Dragset met It’s Never too late to say Sorry en in februari 2014 de bronzen deurhendel op de Rabobank Blaak 333 van Chris Evans Portrait of a recipient as a Doorhandle, based on the drawings of an anonbyhmus philantropist.

Tijdelijke werken en programma’s Coolsingel:
2007
PUBLIEK was de eerste manifestatie van SIR in het onderzoek naar de functies van de kunst en de kunstenaar voor de Coolsingel:  met Monica Bonvicini’s Don’t Miss a Sec, Ugo Rondinone en Germaine Kruip.

2009
Gevolgd in 2009 door When the Lightness of Poetry: Coolsingel 47 huisvestte een kleine bioscoop met een film van Alfredo Jaar en op de trappen van het Stadhuis verwelkomde een koor iedere vroege ochtend de voorbijgangers. Soms zijn het slechts enkele minuten (Lucky Day bijvoorbeeld) die je niet mag missen.

2009-2010
De SIR-cinema op Coolsingel 47 toont een jaar lang een wisselend programma van kunstenaarsfilms.

2011-2012
GRRR Jamming Squeak, de muziekstudio van Paola Pivi

2013-2014
Eerbetoon aan een Avenue: De tijdelijke metamorfose van De Coolsingel in een openluchtbioscoop met oa: John Smith, Klara Liden, Erik van Lieshout, Mark Lewis, Adrian Paci, Han Hoogerbrugge, Fischli & Weiss, Song Tao en Francis Alys.

Dees Linders, hoofd SIR, sprak op vrijdag 18 en woensdag 23 september 2009 met Radio Rijnmond over de performances en de plannen voor de Coolsingel lees en luister op de website van RTV Rijnmond.


Permanente werken

Monsieur Jacques

Zonder Titel

The Husband of the Doll

Don’t Miss a Sec

Cascade

The Idler’s Playground

It’s Never Too Late to Say Sorry


Tijdelijke werken

>2003

Don’t Miss a Sec

>2007

Recording

Big Mind Sky

>2009

When The Lightness of Poetry

>2009-2010

Cinema

>2010

Coolsingel Cube

Grrr Jamming Squeak

Projecten

When the Lightness of Poetry

Gedurende het performanceprogramma When The Lightness Of Poetry van 19 t/m 27 september huisvestte...Cinema

CINEMA
De SIR Cinema bevond zich aan de Coolsingel 47, in het hart van Rotterdam, waar in het verleden zeer...Publiek 2007Eerbetoon aan een avenue 2014

Het Beeld

Van 8 januari t/m 9 februari 2014 was Eerbetoon aan een avenue te beleven aan de Coolsingel in...Eerbetoon aan een Avenue 2015

Eerbetoon aan een Avenue 2015. Korte films van kunstenaars op de Coolsingel

Kunstenaarsfilms en...
Essays

Dow Jones Dow Jones
Hoe ver is de avenue?

Dossier

  • Geen aankomende evenementen gevonden.