Stationsgebied


Stationsgebied
Sloop oude stationhal Rotterdam CS, 2008

SIR onderzoekt samen met Team CS en Stadsontwikkeling de mogelijkheden voor een actueel kunstwerk voor deze belangrijkste entree van de stad: het imposante nieuwe station CS door Team CS.  Deze werkgroep legde de eisen en voorwaarden vast mbt een kunstwerk voor dit gebied, waarna een externe commissie een selectie maakt van de kunstenaar (s) die een ontwerp zal ontwikkelen voor het stationsplein.  Besloten is om het nieuwe kunstwerk te plaatsen na de opening van CS halverwege 2014.

lees verder »

Nieuw kunstwerk voor nieuwe entree Rotterdam wereldstad

Als grootste haven van Europa en modernistische hoofdstad van architectuur, stedenbouw en vormgeving voor Noord Europa, heeft de grootstad Rotterdam een collectie kunstwerken van hoog en internationaal niveau verworven in de loop van een halve eeuw. De internationale beelden collectie van Rotterdam  – variërend van een reusachtig constructivistisch werk (Naum Gabo), tot de bescheiden publiekslieveling Monsieur Jacques; van het eeuwige, monumentale gebaar van de Zadkine tot de intieme lofzang op de werkende Rotterdammer door performancekunstenaar Rory Pilgrim voor het stadhuis; van ‘Rotterdams’ (Willem de Kooning) tot Rotterdams (Joep van Lieshout) – vindt haar oorsprong in de unieke geschiedenis van de Wederopbouw. Met de drie meesterwerken van Zadkine, Naum Gabo en Henry Moore als robuuste basis, is de Collectie in ruim een halve eeuw tijd uitgegroeid tot een uitzonderlijke Collectie van grote internationale waarde.

Het is kunst van internationale kwaliteit, maar vooral ook is het kunst die onderdeel is van een internationale cultuur. Met en door deze beelden toont Rotterdam dat ze als stad onderdeel is van een groter geheel, en dat haar burgers dit óók zijn.

Met de komst van het nieuwe imposante monumentale HSL Rotterdam Centraal is Rotterdam plotsklaps dichtbij de zo gewenste allure behorend bij de wereldstad die ze is.

De Beeldenroute, aanvang bij Rotterdam Centraal

De unieke internationale collectie kunstwerken en de organisatie daarachter (SIR) wacht vol ongeduld op de finishing touch,de voltooiing van het nieuwe CS gebied, tevens de aanvang van de SIR -collectie. De Collectie krijgt hiermee de context krijgen die ze verdient en behoeft. Het geplande nieuwe kunstwerk voor CS is er nog niet, maar het onderzoek is gaande om naast dit sculpturale CS een kunstwerk te ontwikkelen dat de immer dynamische stad – haar bewoners en bezoekers verbindt met de wereld.

Henry Moore en FIRST – tijdelijk verplaatst om weer op dezelfde plek terug te keren.

Direct bij het station kunnen bezoekers en Rotterdammers die enige moeite ervoor willen doen het meesterwerk Wall Relief no.1 van Henry Moore bekijken, tijdelijk van zijn oude plek gehaald aan het Weena. Tot voor kort was de Moore onderdeel van het gedeelte van het Bouwcentrum aan het Weena. Dit gedeelte,  tegenover het Groothandelsgebouw,  werd in 2013 gesloopt nadat De Moore zeer zorgvuldig uit het pand gesneden is en door Mammoet naar het binnenplein (achter het Weena) gereden, in afwachting van de bouw van FIRST waar het reliëf van Moore op precies dezelfde plek teruggeplaatst wordt.

Dit is de aanvang van de SIR Collectie en van de beeldenroute. De beeldenroute, aangelegd in 2001, loopt van het station langs de Westersingel naar het museumkwartier en door naar de Maas.

Het nieuwe kunstwerk voor Centraal station zal dit begin van de beeldenroute fors versterken en benadrukken.

De beeldenroute ontrolt zich daarna als vanzelf. De voltooiing van een kunstwerk voor het Centraal Station betekent ook de voltooiing van deze beeldenroute. Komend vanaf station centraal met de Moore en het nieuwe werk, is het volgende kunstwerk (het monument van Van Lith) reeds in zicht, gevolgd door het beeldenterras met zes indrukwekkende sculpturen waaronder l’Homme qui marche van Rodin en de kalkstenen liggende figuur van Wotruba. Dan volgt de roemruchte Santa Claus waar toeristen en vele Rotterdammers komen om zich te portretteren,  Anita van David Bade, Qwertz van Franz West en na Boijmans de bronzen boom van Penone. Wellicht is er in een weer wat zonniger financiële  toekomst  de mogelijkheid de beeldenroute naar het water toe uit te breiden met een kunstwerk bij de oevers van de Maas, om aan de overkant van de Maas Lost Luggage van Jeff Wall te bewonderen, op de Wilhelmina Pier voor Hotel New York door te gaan. In de toekomst hoopt SIR een icoon voor Zuidplein te kunnen ontwikkelen.

Essays

Dossier

  • Geen aankomende evenementen gevonden.