Yellow-free Zone


Yellow-free Zone
Yellow-free Zone (2018)

Het kunstwerk

De Franse kunstenaar Adrien Lucca (Parijs, 1983) heeft een lichtkunstwerk ontworpen voor de hal van Metrostation Maashaven in Rotterdam, het metrostation dat ook wel ‘de entree van Zuid’ wordt genoemd. Lucca deed dit in opdracht van Sculpture International Rotterdam in samenwerking met RET en Rib, een kunstruimte in Rotterdam Zuid. Het kunstwerk werd op 17 december 2018 officieel onthuld en nu daarna dagelijks te zien in de hal van Metrostation Maashaven.

Lucca’s kunstwerk Yellow-free Zone is een lichtinstallatie die de bestaande verlichting van de hal van het station door een speciaal wit licht vervangt. De door Lucca ontwikkelde lampen, werken als een ‘analoog photoshop-filter in real time’. Het witte licht verwijdert de kleur geel uit alle lichamen en objecten die zich in de yellow-free-zone bevinden en veroorzaakt zo een ‘kleurverblindend’ effect. Sommige objecten worden intenser van kleur terwijl andere juist vitaliteit aan kleur verliezen. Voor Lucca is het een magisch spel met licht en kleur dat de perceptie van de beschouwer ten opzichte van zichzelf en de wereld bevraagt. Het werk maakt deel uit van de kunstcollectie Sculpture International Rotterdam.


Specificaties

Jaartal vervaardiging: 2018

De Plek

In het gebied rond Metro Maashaven met de wijken Tarwewijk, Afrikaanderwijk en Bloemhof ontwikkelt Sculpture International Rotterdam de komende jaren in samenwerking met diverse lokale partners het meerjarenprogramma Paleis Maashaven. Metrostation Maashaven vormt samen met de Maassilo het centrale punt in het gebied. Als start van Paleis Maashaven verplaatste Sculpture International Rotterdam in 2018 vier kunstwerken van het stadscentrum naar de omgeving van metrostation Maashaven: The Idler’s Playground van Cosima von Bonin staat nu tegenover het metrostation aan het begin van de Afrikaanderwijk en drie bronzen beelden zijn van de Coolsingel verhuist naar de semi-publieke binnentuin van Cultuurcentrum Tarwewijk. De opdracht aan Adrien Lucca is de eerste opdracht voor een nieuw werk voor dit gebied.

Met dit nieuwe kunstwerk van Adrien Lucca wil Sculpture International tevens de bijzonderheid van Metrostation Maashaven tonen en beschermen. Het metrostation staat op een viaduct hoog boven de grond en wordt gedragen door toelopende betonnen pilonen. Samen met de luchtbrug vormt het een indrukwekkend en beeldbepalend bouwwerk aan de binnenhaven, voor het oog verbonden met de Maassilo. Het ontwerp van het station en viaduct is van architect Cor Veerling (Amsterdam, 1926). Veerling was jarenlang hoofdarchitect bij de Rotterdamse Dienst Gemeentewerken en ontwierp veel Rotterdamse metrostations en onder andere de Rotterdamse Willemsbrug (1981). Zijn mede-ontwerpen aan de metrostations in Spijkenisse werden in 1986 bekroond met de Nationale Staalprijs.

Adrien Lucca

Adrien Lucca

Adrien Lucca (1983)is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Brussel, waar hij kleurdocent is aan École nationale supérieure des Arts visuels (ENSAV) La Cambre. Lucca bouwde in de loop der jaren een divers oeuvre op met tekeningen, prints, installaties en lezingen rond zijn wetenschappelijke onderzoek naar licht -en kleurgebruik. In zijn werk combineert hij meetinstrumenten, computeralgoritmes en de artistieke verbeelding. In 2010 en 2011 deed hij onderzoek aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Eerder dit jaar was werk van Lucca te zien in de tentoonstelling Mémoire #2 White light researches/white light demons/white light demos in Rib. Een recent werk van Lucca in de publieke ruimte is Soleil de Minuit in de Metro van Montreal in 2017.

Zie ook de website van Adrien Lucca voor een filmpje van het werk Yellow-free Zone in voorbereiding en die van Rib in Rotterdam Zuid voor het werk Mémoire #2 White light researches/white light demons/white light demos dat hij daar in 2018 toonde.

Dossier

Adrien Lucca: Een icoon voor het culturele leven op Zuid

Op 21 januari 2019 schrijft het Algemeen Dagblad over het recentelijk onthulde werk Yellow-free Zone van Adrien Lucca in Metrostation Maashaven: Een icoon om het culturele leven op Zuid op te krikken. Lees verder


  • Geen artikelen gevonden

  • Geen aankomende evenementen gevonden.