07-04-2022

Z-Files #29 GABO Portret van een sculptuur

Z-Files #29 GABO Portret van een sculptuur


Op donderdag 7 april 2022 wordt het boek GABO: Portrait of a Sculpture. Portret van een sculptuur gepresenteerd. De publicatie over de titelloze sculptuur (1957) van de Russisch-Amerikaanse kunstenaar Naum Gabo (1890-1977), voor het warenhuis de Bijenkorf aan de Coolsingel in Rotterdam, is tot stand gekomen in een samenwerking van Sculpture International Rotterdam (SIR), uitgeverij Jap Sam Books, Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) en CBK Rotterdam.

Locatie Zaal Staal. Reserveer een gratis ticket hier

Programma
Ove Lucas, directeur CBK Rotterdam, gaat in gesprek met initiator Dees Linders (voormalige artistiek leider SIR) en Patricia van Ulzen (auteur) over de publicatie. Daarna is er een lezing door Sjeng Scheijen, specialist Russische kunst van de vroege 20ste eeuw, gevolgd door de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek met een feestelijke toast op het Ding. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Gabosingers. Voorafgaand aan de boekpresentatie worden video-opnames gemaakt door documentairemaker Arthur Bueno voor een nieuwe editie van de bladersessies (klik hier voor een eerdere editie: It’s Never too Late to Say Sorry door Wim Konings).

Het kunstwerk
‘Het Ding’ zoals het werk van 26 meter hoog en 40.000 kilo zwaar ook wel genoemd wordt, was indertijd het icoon van moderniteit op de moderne Coolsingel. Klik hier voor meer informatie over het kunstwerk.

Het boek
Aanleiding voor deze publicatie was de langverwachte restauratie van deze sculptuur die uiteindelijk in 2017–2018 plaats vond. In Gabo. Portrait of a Sculpture / Portret van een sculptuur wordt het roerige leven van dit beroemde kunstwerk beschreven. De hoofdtekst is van de hand van kunst- en cultuurhistoricus Patricia van Ulzen. Haar minutieuze onderzoek voegt een geheel nieuwe episode toe aan de biografie van Naum Gabo en deze sculptuur.

Met zijn kunst vocht Gabo zijn hele leven, al wonend op diverse plekken in de wereld, voor de vrijheid van denken en voor de verbeeldingskracht. De ingenieuze sculptuur die hij naliet aan Rotterdam trotseert de tijd en kan telkens opnieuw volstromen met betekenis. Zo blijft ‘Het Ding’ voortdansen; midden op straat en voor iedereen.

Redactie – Dees Linders, Siebe Thissen, Patricia van Ulzen, Eleonoor Jap Sam
Auteurs – Carel Blotkamp, Dees Linders, Siebe Thissen, Patricia van Ulzen, Toke van Helmond-Lehning, IEF Capital, Eleonoor Jap Sam, Rutger Morelissen, Sjoerd Westbroek
Beeldredactie & onderzoek – Sannetje van Haarst, Nienke Post
Vertaling – Marie-Louise Schoondergang
Ontwerp – 75B

De film
Mels van Zutphen (kunstenaar, filmmaker) maakte een film over het beeld van Gabo – getiteld ‘Het Ding’ (Untitled, 1957), 18 min – in opdracht van Sculpture International Rotterdam in het kader van een reeks korte films over kunstwerken uit de collectie van SIR. De film is in première gegaan tijdens het Nederlands Filmfestival 2018 in Utrecht.
Klik hier om Het Ding op vimeo te bekijken.

Dees Linders in gesprek met Ove Lucas, foto: Fleur Beerthuis
Foto: Fleur Beerthuis
Auteur Patricia van Ulzen in gesprek met Ove Lucas, foto: Fleur Beerthuis
Sjeng Scheijen, specialist Russische kunst, foto: Fleur Beerthuis
Vormgever Pieter Muis en Dees Linders, foto: Fleur Beerthuis

Kunstwerken

Programma