Nieuw werk Susan Philipsz onder Erasmusbrug

foto: Jannes Linders


De Schotse kunstenaar Susan Philipsz heeft een nieuw kunstwerk ontwikkeld voor het Willemsplein. Het werk wordt geplaatst onder de Erasmusbrug en zal daar te horen zijn. Het kunstwerk van Philipsz wordt opgenomen in de unieke verzameling kunstwerken die samen de SIR-collectie vormt. Binnenkort is de technische oplevering van dit kunstwerk, dat wil zeggen dat het werk geplaatst wordt en ter plekke getest, ook qua volume, frequentie, bereik, etcetera. In september 2016 wordt het kunstwerk onthuld.

Bijeenkomst voor omwonenden op woensdag 20 juli 2016
Omwonenden en belangstellende worden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de eerste ontmoeting met Susan Philipsz, om meer over dit kunstwerk te horen en met de kunstenaar in gesprek te gaan. Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag 20 juli, van 17.30 tot ca. 19.00 uur in het café van Hotel Thon, Willemsplein 1, 3016 DN Rotterdam. De voertaal is Engels. Desgewenst is de toelichting in het Nederlands. Wilt u aanwezig zijn bij de introductie van het kunstwerk? RSVP dan voor dinsdag 19 juli naar production@sculptureinternationalrotterdam.nl

Over de kunstenaar
Susan Philipsz (1965, Glasgow) gebruikt in haar kunstwerken geluid en muziek en zet hiervoor vaak haar eigen ongetrainde stem in. Voor haar hebben geluid en muziek een psychologische en ruimtelijke dimensie die de plek een specifieke lading meegeven en voorbijgangers verbindt met de plek. Haar geluidsinstallaties, in musea en in de publieke ruimte van vele steden, zijn vaak geïnspireerd door historische reizen, oude composities, volksliedjes en muziek met een beladen historische context.

Over het kunstwerk
Voor het plein onder de Erasmusbrug aan de rivier de Maas maakte zij het kunstwerk ‘Pavana Lachrimae’. Verdeeld over zeven luidsprekers klinkt zacht een geluidswerk dat Philipsz baseerde op het gelijknamige werk van de Hollandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck. Sweelinck baseerde zijn Pavane op het lied ‘Flow My Tears’ van componist John Dowland. Dit lied gemaakt voor de voor luit, was toentertijd zeer invloedrijk; het is één van de eerste voorbeelden van de toenmalige ‘trend’ van melancholia. Een gevoelsstemming die Philipsz vaak toepast in haar werk, niet zelden geplaatst bij een rivier of een zee. Philipsz laat deze muziek speciaal voor deze plek in Rotterdam, spelen door blazers op orgelpijpen, een geluid dat doet denken aan het sonore geluid van scheepshoorns. Door de nauwkeurig uitgekiende opstelling, met speciaal hiervoor gemaakte speakers gemonteerd aan lantaarnpalen, blijft het geluid onder de brug hangen en vermengt zich met de geluiden van de stad, met de trams en auto’s die over de brug denderen, het geluid van de rivier en de meeuwen. Het kunstwerk vergezelt de voorbijgangers die onder de brug langs de Maas wandelen.

Tijdens de bijeenkomst op 20 juli zal Susan Philipsz dit kunstwerk voor Rotterdam introduceren en is er gelegenheid om met de kunstenaar en SIR te spreken over dit kunstwerk.

 

Kunstwerken