14 mei herdenking bij De Verwoeste Stad

De organisatie die de herdenking jaarlijks organiseert is de Initiatiefgroep Herdenking Bombardement mei 1940’

Het monument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine vormt het middelpunt van deze herdenking. Op deze avond wordt de nieuwe en bijzondere aanlichting van dit monument, dat onlangs werd voltooid, officieel in gebruik genomen.

De verwoeste stad is volgens Zadkine ontstaan toen hij in 1946 met de trein het door oorlogsgeweld gehavende Rotterdam binnenreed. Het is, in zijn eigen woorden: “Een kreet van afschuw tegen de onmenselijke wreedheid van deze beulsdaad.” [Uit: M.G. Schenk, Ossip Zadkine, Amsterdam 1967].

Het beeld stelt een ontredderde figuur voor, met hoofd en armen ten hemel geheven. Zadkine laat de armen, benen en handen in verschillende richtingen wijzen waardoor het beeld een grote levendigheid uitstraalt. De figuur staat tegen een boomstronk aan geleund. De zes meter hoge kolos heeft zo een extra steuntje om het fysieke evenwicht te kunnen bewaren. Opvallend aan de figuur is het gat in het midden van de romp. Rotterdam herkent hierin haar op 14 mei 1940 vernietigde stadshart.

Het 14de mei comité organiseerde een programma voor de avond van 14 mei. U bent van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. Aanvang 22.00 uur.

Met o.a. DJ ShawnRuben, animatie van Eveline Visser ‘The bombed house (where Tommy was born)’, stadsdichter Ester Naomi, Wethouder Laan

Publicatiedatum: 12/05/2015