Dow Jones III (2014)

Han Hoogerbrugge

Dow Jones II (2014), foto Jannes Linders

Dow Jones II (2014), foto Jannes Linders

Het kunstwerk

Dow Jones van Han Hoogerbrugge is een monumentale video-installatie verdeeld over twee schermen. Bekende klassieke animatie-karakters haasten zich verwoed dezelfde richting op, in verschillende snelheden. Sommigen proberen weg te rennen van iets dat we niet kunnen zien, terwijl anderen zich haasten naar iets dat eveneens onbekend blijft. Ondanks wanhopige inspanningen komt niemand ergens aan.

Dow Jones is een werk in ontwikkeling dat zich blijft uitbreiden. Halverwege 2013 werd Dow Jones III tentoongesteld in Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam – dit keer bestaande uit drie schermen. Meer personages hebben zich aangesloten bij de pell mell, en ongetwijfeld zullen nog meerdere dat gaan doen, in dit werk dat een contrapunt voor de realiteit wil vormen. Terwijl wij ons opnieuw onderdompelen in het mediaschuim dat ons omringt, geneigd te geloven dat we de ‘laatste’ economische crisis hebben overleefd (eh … welke was het ook alweer), herinnert deze groeiende portie virtuele karakters ons eraan dat in de echte wereld nog steeds genoeg reden is om in paniek te raken…

[deze tekst is in vertaling overgenomen van de website van de kunstenaar, in afwachting van de vertaling van het essay dat speciaal voor SIR werd geschreven].

Jaar
2014
Materiaal
animatie

De plek

Dow Jones III (2013) van Han Hoogerbrugge maakte deel uit van het programma Eerbetoon aan een Avenue 2014 en werd bij die gelegenheid getoond op de hoek van de Coolsingel en de Aert van Nesstraat. Het werk werd inmiddels aangekocht door SIR, momenteel wordt er een permanente locatie voor gezocht.

Dow Jones III (2013) werd tentoongesteld op de volgende locaties: La Grande Fête des Voyeurs, TENT, Rotterdam, the Netherlands, 2012; Base-Alpha Gallery, Antwerp, Belgium, March 2012 (Dow Jones, Quatrosopus); 25 Years City Collection, Museum Boymans van Beuningen, Rotterdam, the Netherlands, 2013 (Dow Jones III), To Have and Have Not, Halle 14, Leipzig, 2013; Filmhuis Den Haag, The Hague (Dow Jones II, Parade), 2013; Move On…! 100 jaar animatiekunst,KAdE, Amersfoort (Dow Jones II)

Han Hoogerbrugge

Han Hoogerbrugge

Han Hoogerbrugge (Rotterdam, 11 oktober 1963) is een Rotterdamse beeldend kunstenaar, die actief is als internetkunstenaar, beeldhouwer, tekenaar, illustrator en animator.

klik hier voor de website van Han Hoogerbrugge

Bekijk alle kunstenaars

Dow Jones III

Mark Poysden

Ik zal je het geheim vertellen van rijk worden op Wall Street. Je probeert hebberig te zijn als anderen bang zijn. En je probeert bang te zijn als anderen hebzuchtig zijn.

– Warren Buffett

In deze indrukwekkende projectie rennen klassieke animatie characters koortsachtig met verschillende snelheden in dezelfde richting. Op de een of andere manier halen ze elkaar niet in. Sommigen lijken weg te rennen voor iets dat we niet kunnen zien, anderen snellen in een noodvaart naar het onbekende. Ondanks hun verwoede inspanningen komt niemand ergens aan. Misschien worden ze aangespoord door de stemmen in hun hoofd of door de opening van het dagelijkse financiële nieuws: ‘de Dow Jones is 158 punten hoger’, ‘de Dow Jones heeft nog eens 770 punten verloren’. Maar ondanks de verering voor de Dow Jones, en de vreugde die hij kan veroorzaken of de paniek die hij kan zaaien, is het geen accurate weergave van de Amerikaanse markt; het is eerder een indicatie van hebzucht en angst.[1]

Dit is DOW JONES, een werk van de Rotterdamse kunstenaar Han Hoogerbrugge, dat hij in 2012 ontwierp, een video-installatie verdeeld over twee schermen – inmiddels vermeerderd met verschillende versies. Het is een almaar groter wordend werk: in de toekomstige versies zullen meer personages worden toegevoegd aan dit uitzinnige tumult, dat een interessante tegenhanger is van de realiteit. Halverwege 2013 werd Dow Jones III tentoongesteld in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, dit keer als een installatie met drie schermen.

Geamuseerd, verbaasd en verontrust door de eigenaardigheden van het menselijk gedrag, zuigt Han Hoogerbrugge de hedendaagse cultuur als een filtervoeder (al dan niet bewust ) in zich op. Hij haalt de hapjes die hem prikkelen eruit, assimileert ze, om ze vervolgens gedeeltelijk opgelost in de spijsverteringssappen van zijn kenmerkende stijl en humor uit te werpen. DOW JONES is hier geen uitzondering op en belichaamt veel van zijn werk: korte, beknopte uitingen zonder enige inleiding.

Gezien de snelheid waarmee de wereld sinds de Grote Recessie van december 2007 op zijn kop lijkt te staan, is een vluchtige analyse van het uitschot dat Hoogerbrugge gebruikte om daarvan dit specifieke werk mee te maken, hier misschien niet misplaatst. Welkom nogmaals, in het almaar uitdijende moeras van de realiteit …

Mijn regering is het enige tussen jullie en de hooivorken.

– Barack Obama (president van Amerika, 2009–2017), 27 ma