The Hermitage

The Hermitage

The Hermitage

The Hermitage

Ontwerp

Ontwerp


Het kunstwerk

The Hermitage van Lebbeus Woods is ontstaan in 1999 in een samenwerking van de TU Eindhoven en de MU Art Foundation. Woods maakte een abstracte ‘kluizenaarscel’ die de spanning verbeeldt tussen individu en massa.

Het kunstwerk werd als een tijdelijke installatie voor de periode van twee jaar aan de gevel van De Witte Dame (MU) in Eindhoven bevestigd. Vervolgens werd het werk – Woods’ enige gerealiseerde project voor de openbare ruimte – opgeslagen; door de TU aan het NAi in Rotterdam geschonken en ingrijpend gerestaureerd.

De opvallende nieuwe (en huidige) lokatie van de parasietachtige stalen sculptuur – op de oostkop van het depotgebouw van het tegenwoordige Nieuwe Instituut, op de grens van stadscentrum en Museumpark – versterkt nog de expressieve kracht van het werk.

Vervaardiging
2004
Afmetingen
700 cm lang
Materiaal
Staal
Eigenaar
Nederlands Architectuur Instituut (NAi)
Lebbeus Woods

Lebbeus Woods

Lebbeus Woods (1940-2012) opereerde als architect vanuit zijn woonplaats New York. Hij wordt gerekend tot een groep van avant-garde architecten waartoe ook Coop Himmelb(l)au en Daniel Libeskind behoren. Hun deconstructivistische architectuur heeft een jonge generatie architecten en vormgevers sterk beïnvloed.

Woods staat vooral bekend om zijn onheilspellende tekeningen die een inspiratiebron zijn voor cineasten, beeldend- en graffiti kunstenaars en musici. Lebbeus Woods academisch directeur van de architectuurschool in Vico Morcote (Zwitserland) en gaf als zodanig ook colleges. Daarnaast werd hij veelvuldig gevraagd voor exposities, workshops en lezingen van Sarajevo tot Havana.

Zie ook de website van Lebbeus Woods