Het kunstwerk
Radio Paleis Maashaven #3
Zondag 13 februari 2022
BELUISTER DE AFLEVERING HIER
PROGRAMMA
14.00-15.00 The Interludes I – Good Times Bad Times
15.00-15.10 inhuldiging Fontein Maashaven Jeroen Jongeleen
15.10-15.40 live muziek Bergur Anderson
15.40-16.00 The Interludes II – Good Times Bad Times
16.00-16.10 Column Sandra Smets
16.10-17.00 Florian Cramer in gesprek met Jeroen Jongeleen
Op zondag 13 februari onthult Ove Lucas, directeur van het CBK Rotterdam om 15 uur het nieuwe kunstwerk van Jeroen Jongeleen Fontein Maashaven (2022) De fontein is een door Jongeleen tot kunstwerk uitgeroepen punt in het water van de haven, een Object trouvé dat op onbekende momenten van de dag opborrelt vanuit de diepte als een bron, tijdelijk zichtbaar voor voetgangers vanaf het trottoir. Fontein Maashaven is een ode aan de rafelranden en kreukelzones, aan de stad die zich niet beter probeert voor te doen dan ze is, een kunstwerk dat niet kan worden ingekapseld in de stadsmarketing als street art.
Tijdens de uitzending Radio Paleis Maashaven #3 wordt er live verslag gedaan vanaf de inhuldiging en gaat Jongeleen in gesprek met Florian Cramer, lector 21st Century Visual Culture | Autonomous Practices aan de Willem de Kooning Academy, Rotterdam. Het gesprek wordt ingeleid door een gesproken column van kunsthistoricus en schrijver Sandra Smets.
The Interludes
In de tussenruimtes van de uitzending zijn The Interludes te horen, een verzameling geluidswerken die via de Open Call of op uitnodiging van radiocollectief GTBT werden ingezonden en geselecteerd. Met deze keer de volgende werken en makers (in willekeurige volgorde)
Ceola Tunstall Behrens – Sound memories
Levi Lanser – Sometimes I Wish It Wasn’t So Easy To Think Of You
Jorg Schellekens – Morse Code Mantra
Puck Kroon – Flarden in zicht
Antrianna Moutoula – A Continuous Present
Ben Tupper – Ghost Notes
Sarah Ourahmane – The Lesser Gods of the Sea
Guillem S. Arquer and Kate Price – Turning The Compost Pile.
GTBT (Good Times Bad Times) is een collectief en radiostation dat wekelijks op woensdag uitzendt vanuit hun werkruimte Extra Practice in Rotterdam-Noord. GTBT is opgericht begin 2020 door Jack Bardwell, Benjamin Earl en Kirsten Spruit uit interesse voor de creatieve en verbindende kracht van radio in precaire tijden. GTBT stelt de tussenruimte in de programmering samen met The Interludes: ingezonden en uitgekozen werken van een veelvoud aan andere radio- en geluidsmakers.
https://goodtimesbadtimes.club
Bergur Anderson (Reykjavík) is een kunstenaar met Rotterdam als thuisbasis. Hij werkt met geluid, performance en installaties die de efemere en fictionele eigenschappen van de stem en het meerstemmig vertellen van verhalen omzetten in materie en tijdgebonden en gepubliceerde werken.
http://berguranderson.info/web_2021/cv.php https://soundcloud.com/bergurta
Sandra Smets is kunsthistorica en schrijfster. Ze schrijft over hedendaagse kunst in relatie tot openbare ruimte, over Rotterdam-Zuid en meer, van NRC Handelsblad tot Vers Beton. Jeroen Jongeleen vroeg haar een tekst te schrijven over zijn werk Fontein Maashaven die ze tijdens de uitzending zal voordragen. https://sandrasmets.nl
Florian Cramer is lector 21st Century Visual Culture/Autonomous Practices aan de Willem de Kooning Academy, Rotterdam, onderdeel van de Hogeschool Rotterdam. http://floriancramer.nl
Jeroen Jongeleen is een avontuurlijk kunstenaar, die op zijn verkenningen van het stedelijk landschap telkens op zoek gaat naar onverwachte wegen. Zijn werken zijn als ‘sporen’ die het midden houden tussen activisme en interventie-kunst, sterk beïnvloed door de kunststromingen van de avant-garde uit de vorige eeuw. Als een hedendaags lid van de ‘Situationist International’ spreekt Jongeleen met zijn handen, al rennend en klimmend zijn sporen achterlatend: een ode aan de ruwe kanten van het stedelijke leven. https://www.jeroenjongeleen.nl
Voorafgaand aan de onthulling kan men van 13.30-15.00 deelnemen aan de gratis Afrikaanderwijk Verwondertour. Om 15.30 wordt er gezamenlijk naar Het Gemaal op Zuid gewandeld. Om je aan te melden klik hier.