Het kunstwerk
Radio Paleis Maashaven #4
Zondag 20 februari 2022 14.00-17.30
Live vanuit Het Gemaal op Zuid, Nederlands gesproken
Programma
14.00: Interludes I
14.30: Mariska van den Berg in gesprek met Dees Linders over het kunstwerk als onbestemd gebied
15.00: Interludes II: performance door Nikos ten Hoedt
15.30: Mariska van den Berg in gesprek met Zoë Cochia (Niffo Galerie | recycle studio) en Annet van Otterloo (Het Gemaal op Zuid)
16.00: Kim Bouvy in gesprek met Jan Konings en Malique Muhamud: Rotterdam, stad van verbeelding?
16.30-17.30: Interludes III: Live DJ Set Bella Hall
14.00: Interludes I
‘The Interludes’ is een project ontwikkeld voor Radio Paleis Maashaven van radiocollectief Good Times Bad Times (GTBT)
Met bijdragen van: Alyona Ciobanu – Wine Barrels / Roel Meelkop – Maashaven / Noa Kurzweil – Voice Actor
14.30: Mariska van den Berg in gesprek met Dees Linders over het kunstwerk als onbestemd gebied
Mariska van den Berg (Amsterdam) is kunsthistoricus en theoriedocent aan de MA Visual Cultures aan AKV St.-Joost te Den Bosch. In 2014 verscheen haar boek Stedelingen veranderen de stad. Over nieuwe collectieven, publiek domein en transitie, over bottom-up praktijken in de stedelijke publieke ruimte. Daarvoor werkte ze als curator bij SKOR, Stichting Kunst en Openbare ruimte. In maart opent het laatste deel van Joined Narratives – drie achtereenvolgende presentaties van het werk van de filmmakers Katarina Jazbec, Lavinia Xausa en Heidi Vogels – die zij maakte bij TENT in Rotterdam.
Dees Linders is kunsthistoricus en onderzoeker gespecialiseerd in kunst en de publieke ruimte. Ze werkte als curator bij Stichting Kunst en Openbare Ruimte en als stadsconservator bij Museum Boijmans van Beuningen. Tussen 2007 en 2019 was zij artistiek leider van Sculpture International Rotterdam, programma van CBK Rotterdam.
15.00: Interludes II: performance door Nikos ten Hoedt
Nikos ten Hoedt is ontwerper, beeldend kunstenaar en muziekproducent uit Rotterdam en is geïnteresseerd in hoe de disciplines elkaar aan kunnen vullen. Hier is meer informatie over zijn muziek, zijn performances en een geluidsevent
15.30: Mariska van den Berg in gesprek met Zoë Cochia (Niffo Galerie /recycle studio) en Annet van Otterloo (Het Gemaal op Zuid)
Niffo betekent in straattaal NEEF. De naam verwijst naar een familiaire omgeving, waarin allerlei doelgroepen bij elkaar kunnen komen met behulp van kunst in uiteenlopende vormen. De galerie is opgericht door kunstenaar en docent Zoë Cochia in 2014 en heeft een belangrijke maatschappelijke en educatieve functie in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. De sociale functie is gericht op cohesie en communicatie in de wijk en talent ontdekking en ontwikkeling van jongeren uit de buurt. Door middel van tentoonstellingen, workshops en educatieve projecten zet Niffo eigen kwaliteiten en netwerken in voor lokale en mondiale interactie en communicatie.
Zoë Cochia is een Nederlands–Roemeense kunstenares, geboren in Boekarest. Een vrije, rebelse geest die experimenteert met fotografie, collages, film en poëzie. Afgestudeerd als werktuigbouwkundig ingenieur werkend voor de Roemeense spoorwegen verliet zij na de revolutie van 1989 het land om zich in Nederland te vestigen. Naast beeldend kunstenaar én docent beeldende kunst en grafische vormgeving, is ze ook jongerenbegeleidster en richtte in 2014 Niffo Galerie/Recycle studio op.
Voor Studio Paleis Maashaven ontwikkelde Zoë het project Verweven Erfenis.
Annet van Otterloo is algemeen coördinator van de Afrikaanderwijk Coöperatie. De coöperatie maakt de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers en een actief cultuurprogramma. De coöperatie biedt hiervoor een organisatiestructuur waarbij de opbrengsten en voordelen direct aan de wijk zelf toekomen. De coöperatie ziet een inclusieve, integrale wijkontwikkeling als een belangrijke factor om waarde te creëren op het terrein van betrokkenheid en zeggenschap van bewoners en alle daaraan gerelateerde aspecten waardoor bewoners (weer) volwaardig meedoen in de wijk. Actueel project is het in samenwerking met Superuse Studios ontwikkelde Grondstoffenstation op de markt. Het biedt werkgelegenheid voor de buurt, faciliteert recycling en hergebruik, voegt iets toe aan de openbare ruimte en vertelt een ander verhaal over de wijk, namelijk over duurzaamheid en innovatie.
Annet studeerde Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en deed de afgelopen jaren in uiteenlopende projecten ervaring op in het vanuit kunst- en cultuur aanjagen van stedelijke ontwikkeling, zoals voor oa de studio van Jeanne van Heeswijk, Stichting Urbaniahoeve in Den Haag, en werkte ze als Stadslabmakelaar in dezelfde stad aan de City New Deal Kennismaken, een project gericht op de stad als rijke leeromgeving voor studenten. Het verbinden van kunst, cultuur en bewoners met (culturele) productie en gebiedsontwikkeling is steeds het vertrekpunt.
16.00: Kim Bouvy in gesprek met Jan Konings en Malique Muhamud: Rotterdam, stad van verbeelding?
Kim Bouvy is projectleider en curator van Studio en Radio Paleis Maashaven en ontwikkelde op uitnodiging van SIR een kleinschalig, flexibel en ‘covid-proof’ concept, gericht op het mogelijk maken van een bescheiden aantal kunstwerken in de openbare ruimte en het leggen van lokale verbindingen. Radio vormt daarbij de ruggengraat als laagdrempelige openbare ruimte, het biedt een platform voor uiteenlopende makers en organisaties en initieert het gesprek over hun werk.
Kim heeft een achtergrond als beeldend kunstenaar/fotograaf en werkt tevens als curator, projectleider, programmamanager en docent voor een veelvoud aan culturele instellingen en onderwijsinstellingen in Rotterdam en daarbuiten. In haar eigen werk is gefascineerd door vaak lokale betekenissen en geschiedenissen in de openbare ruimte en het (stedelijk) landschap. Eerder publiceerde ze Phantom City over Rotterdam en Niemandsland over Berlijn.
Jan Konings is ontwerper van publieke ruimte en werkt op het snijvlak van stedenbouw, landschap, kunst, ecologie en design. Hij is op zoek naar manieren om de sociale cohesie van de openbare ruimte te versterken en tot leven te brengen door middel van (minimale) toevoegingen. Als docent is hij werkzaam op verschillende kunst en architectuuropleidingen in binnen- en buitenland. Op dit moment geeft hij les aan de Master Contextual Design van de Design Academy in Eindhoven.
In de Rotterdamse Tarwewijk heeft hij gewerkt aan de realisering van diverse faciliteiten voor een groeiend aantal thuiswerkers en samen met studenten van de Academie voor Bouwkunst heeft hij alternatieve voorstellen gemaakt voor de Tweebosbuurt. Op dit moment is hij bezig om samen met Studio LA een debatcentrum voor jongeren gerealiseerd te krijgen in Rotterdam Zuid.
Schrijver, regisseur, artiest en programmamaker Malique Mohamud raakte in zijn jeugd geïnteresseerd in de relatie tussen stadsleven en straatcultuur. Als zoon van een Somalische dichter en een generaal pleit hij voor en zoekt hij naar betekenis in culturele productie vanuit het perspectief van de Afrikaanse diaspora. Autonomie, opstandigheid en (scheve) machtsverhoudingen zijn terugkerende thema’s in zijn werk.
Malique is oprichter van Concrete Blossom, een offline platform met een nieuwe kijk op grootstedelijkheid. Binnen het platform wordt er vertrokken vanuit een diasporisch perspectief: de multiculturele- en pluriforme afkomst staat centraal. Het uiteindelijke doel is om het media- en culturele landschap inclusiever te maken, oftewel ook toegankelijk voor mensen met wortels buiten Rotterdam, of Nederland. Er wordt gefocust op Rotterdam als stad in transitie naar inclusiviteit en superdiversiteit.
16.30-17.30: Interludes III: Live DJ Set Bella Hall
Bella Hall is een Zwitserse DJ, woonachtig in Rotterdam. Ze maakt voor 1/5 deel uit van het vrouwelijke DJ-collectief AMPFEMININE dat streeft naar meer mogelijkheden voor minderheden in de DJ-scene in Nederland. “Bella likes to combine music that is breaky and bassy with little cheesy notes here and there.” Ze speelde onlangs op ADE, BIT en Hör.
Lees meer over AMPFEMININE hier.