Alfredo Jaar, The Ashes of Pasolini, 2009

Alfredo Jaar, The Ashes of Pasolini, 2009

programma performances

programma performances

tekst curator Germaine Kruip

tekst curator Germaine Kruip


Het kunstwerk

Alfredo Jaar, The Ashes of Pasolini, 2009
Film, 38 minuten | Courtesy de kunstenaar, New York

The Ashes of Pasolini was te zien op de Biënnale van Venetië, SIR toonde de film vervolgens tijdens het performance-programma When the Lightness of Poetry  in de laatste week van september 2009. Met de film toont kunstenaar Alfredo Jaar zijn geloof in de relatie tussen ethiek en esthetiek, en de noodzaak voor een maatschappij om op actieve en sociale wijze verantwoording te nemen voor haar cultuur.

Culturele Onderdrukking
The Ashes of Pasolini gaat op het eerste gezicht over het leven van en de mogelijk politiek gemotiveerde moord op filmregisseur Pier Paolo Pasolini. Het is een hartstochtelijke aanklacht tegen politieke en culturele onderdrukking in verleden en heden. In het huidige politieke klimaat in Europa, dat zozeer naar rechts is geschoven, is de boodschap van Alfredo Jaar met zijn portret van Pasolini van groot belang.

“Ik laat een korte film zien met de titel The Ashes of Pasolini. Het is een bescheiden film over de dood van een uitzonderlijke intellectueel. Het is grotendeels gebaseerd op documentair materiaal dat ontdekt is na 1975, het jaar van zijn dood, maar ook van daarvoor. Zoals u weet is het nog steeds niet duidelijk wie hem vermoord heeft. Maar voor mij was wel altijd duidelijk waarom dat gebeurd is: angst. Angst voor zijn stem, angst voor zijn manier van leven, angst voor zijn ideeën, angst voor zijn meningen, angst voor zijn intellect. Pasolini was op en top een intellectueel: een filmmaker, dichter, schrijver, journalist, criticus, polemist. Hij was sterk betrokken bij het culturele en politieke leven van zijn tijd. Als kunstenaar nam hij risico’s en brak de regels, hij maakte zijn eigen regels. Pasolini schreef een van de mooiste gedichten van de twintigste eeuw, The Ashes of Gramsci (2005), een lofzang op een andere grote Italiaanse denker, Antonio Gramsci. De titel van mijn film is afgeleid van het gedicht van Pasolini, maar ik besloot een lofzang op Pasolini zelf te schrijven. In de donkere tijden waarin Italië zich nu bevindt, wordt Pasolini’s stem node gemist.” Alfredo Jaar, 2009

 


De plek

Coolsingel 47 | 19 t/m 27 september

Alfredo Jaar

Alfredo Jaar

Alfredo Jaar (1956) is kunstenaar, architect en filmmaker, hij woont en werkt in New York. Hij staat bekend als een compromisloos en innovatief kunstenaar. Jaar heeft wereldwijd meer dan zeventig interventies gerealiseerd.
Klik hier voor de website van Alfredo Jaar