Touwtjespringend meisje (1976)

Co Westerik

Het kunstwerk

Het is wellicht de beroemdste muurschildering van Rotterdam: Touwtje spingend meisje van Co Westerik. Toen het politiebureau Haagseveer in 1988 werd gesloopt verdween ook dit kunstwerk. Sindsdien willen de Rotterdammers het terug.

Interview met Co Westerik from CBK Rotterdam on Vimeo.

Klik hier voor een recente tekst over Co Westerik door Hans den Hartog Jager

Jaar
1976

De plek

Tot 1988 was de muurschildering deel van het politiebureau Haagseveer, toen dat werd gesloopt verdween ook het kunstwerk.

Co Westerik

Co Westerik

Co Westerik (Den Haag, 1924 – Rotterdam, 2018) studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na zijn afstuderen in 1947 maakte hij het schilderij De visvrouw, waarmee hij in 1951 de Jacob Marisprijs voor schilderkunst won. Hij heeft later nog tweemaal deze prijs gewonnen, als ook de Staatsprijs voor Beeldende Kunst en Architectuur, de Hendrik Chabot Prijs en de Jeanne Oosting Prijs. Westeriks werk maakte deel uit van vele grote internationale tentoonstellingen en zijn werk is aangekocht door onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. In 1999 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Lees hier het artikel Kunstenaar Co Westerik (1924-2018) gaf een draai aan het alledaagse dat verscheen in Trouw naar aanleiding van zijn overlijden in 2018

Klik hier voor een portret van Co Westerik in de serie Hollandse Meesters

Bekijk alle kunstenaars

Schilder Co Westerik is postuum een ster in Londen

Een expositie met werk van de vorig jaar overleden Co Westerik in een grote Londense galerie is een grote hit.

Lees meer

Beroemde muurschildering van Co Westerik komt mogelijk terug op gevel Oogziekenhuis

Het gesloopte kunstwerk Touwtjespringend Meisje van kunstenaar Co Westerik keert terug in het Rotterdamse stadsbeeld. De muurschildering herrijst op de…

Lees meer