Zoë Cochia | Niffo (2022), foto Zoë Cochia

Zoë Cochia | Niffo (2022), foto Zoë Cochia


Het kunstwerk

Voor Studio Paleis Maashaven nodigt Zoë Cochia bezoekers uit om samen met haar aan het werk gaan met overgebleven resten stof van de Rotterdamse modeontwerper Michael van de Meide. Vanuit de eigen intuïtie en zonder vooropgesteld plan kan er gewerkt worden met de stoffen, gedacht over hoe ze te verbinden, verknopen en verweven met elkaar. Tijdens het werken kunnen spontane gedachten en gesprekken ontstaan, zouden verhalen kunnen worden gedeeld. De hier ontstane werken vormen uiteindelijk het stoffelijke residu van een vervlogen momentopname van samen werken en praten.

Niffo betekent in straattaal NEEF. De naam verwijst naar een familiaire omgeving, waarin allerlei doelgroepen bij elkaar kunnen komen met behulp van kunst in uiteenlopende vormen. De galerie is opgericht door kunstenaar en docent Zoë Cochia in 2014 en heeft een belangrijke maatschappelijke en educatieve functie in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. De sociale functie is gericht op cohesie en communicatie in de wijk en talent ontdekking en ontwikkeling van jongeren uit de buurt. Door middel van tentoonstellingen, workshops en educatieve projecten zet Niffo eigen kwaliteiten en netwerken in voor lokale en mondiale interactie en communicatie.

Zoë is meestal aanwezig van maandag tot en met vrijdag tot 14.30 en zondag van 14.00-16.00 of op afspraak

Onderdeel van programma
Vervaardiging
2022

De plek

Locatie: Niffo Galerie, Pretorialaan 48


Zoë Cochia | Niffo Galerie Recycle Studio

Zoë Cochia is een Nederlands–Roemeense kunstenares, geboren in Boekarest. Een vrije, rebelse geest die experimenteert met fotografie, collages, film en poëzie. Afgestudeerd als werktuigbouwkundig ingenieur werkend voor de Roemeense spoorwegen verliet zij na de revolutie van 1989 het land om zich in Nederland te vestigen. Hier begon een periode van overleven door alle mogelijke baantjes aan te pakken. Naast beeldend kunstenaar én docent beeldende kunst en grafische vormgeving, is ze ook jongerenbegeleidster en richtte in 2014 Niffo Galerie/Recycle studio op. Ook schrijft zij poëzie en korte verhalen. In haar gedichten komt haar vrije en associatieve geest sterk naar voren, het is exuberant werk, wars van de Nederlandse voorzichtigheid. Zij laat het aan de lezer over om een eigen interpretatie te geven aan de werelden die zij in talige beelden oproept.

zie ook Niffo Galerie/Recycle studio, op instagram en Facebook