David Cunnigham in GRRR Jamming Squeak

Op vrijdag 15 april treedt David Cunningham op in Paola Pivi’s GRRR Jamming Squeak Studio, een tijdelijke kunstwerken binnen de collectie van Sculpture International Rotterdam. Het optreden is gratis toegankelijk.

Muzikant David Cunningham werd onder meer bekend met The Flying Lizards en behalve als muzikant ook als producer en kunstenaar. Recent werk van hem zijn met name bijzondere geluidsintallaties die internationaal aandacht genieten.

In GRRR Jamming Squeak verzorgt hij een optreden waarbij hij – zoals gebruikelijk in de studio – gebruik maakt van de beschikbare dierengeluiden. De maker en bedenker van GRRR Jamming Squeak zal die avond ook aanwezig zijn.

David Cunningham (Ierland, 1954) woont en werkt in London. Zijn werk loopt uiteen van popmuziek tot het creëren van geluidsinstallaties. Hij werkt voor film en televisie, hedendaagse dansvoorstellingen, vaak in samenwerking met beeldend kunstenaars. Zijn grote succes kwam met de single ‘Money’ van The Flying Lizards in 1979. Sinds 1993 maakt hij installaties waarin hij akoestiek onderzoekt. ‘The Listening Room’ op de Biënnale van Sydney (1998) werd gevolgd door ‘Days Like These’ op de Tate Triennial of Contemporary British Art, Tate Britain 2003 en installaties in ICC Tokyo, Ikon Birmingham en Camden Arts Centre in Londen. Cunningham werkte samen met o.a. Michael Nyman, John Cage, Kathy Acker, en Ute Lemper. Recentelijk produceerde hij nog het album ‘The Lighter’ van Joanne Robertson en in 2009 bracht hij het album ‘One Hundred’ uit, een samenwerking met saxofonist Yasuaki Shimuzu.

In GRRR Jamming Squeak zal hij een bijzondere gitaar performance geven waarbij hij gebruik maakt van de vele dierengeluiden uit de Macalay Library die in de studio aanwezig zijn. Hij zal ook geluidsamples van zijn gitaar gebruiken, die live geproduceerd worden.

GRRR Jamming Squeak is een compleet uitgeruste muziek- en opnamestudio met geluidstechnici, gratis toegankelijk voor iedereen die muziek en opnames wil maken, wil improviseren, samen met dierengeluiden. Het biedt een enorme keuze aan muziekinstrumenten, opnames van honderd zelden te horen dierengeluiden, een soundproof opnameruimte, microfoons en koptelefoons, de hulp van geluidstechnici en alle benodigde apparatuur voor het opnemen; mixen en masteren van muziek. Daarnaast beschikt de studio over loungeruimtes om te luisteren en te genieten, allemaal gratis en voor niets. De enige vereiste van de studio is dat je componeert, improviseert, muziek en geluid maakt, samen met de dierengeluiden.

GRRR Jamming Squeak is een publiek kunstwerk van Paola Pivi, geïnitieerd door Sculpture International Rotterdam (SIR ) en maakt deel uit van het meerjarenprogramma van SIR voor de Coolsingel-as. Ter voorbereiding op de grootscheepse herstructurering van deze stadsboulevard ontwikkelt SIR een programma met tijdelijke en (semi-) permanente kunstprojecten waarmee een nieuwe generatie kunstwerken voor de belangrijkste boulevard van Rotterdam wordt onderzocht. In 2010 werd o.a. Taneda’s Coolsingel Cube geplaatst, Cascade van Atelier van Lieshout op het Churchillplein, opende de publieke geluidstudio Grrr Jamming Squeak van Paola Pivi haar deuren, vonden er performances plaats van David Lamelas, Rory Pilgrim en Roman Ondak, en werd The Idler’s Playground van Cosima von Bonin geplaatst.

David Cunningham – Live optreden in GRRR Jamming Squeak
Vrijdag 15 april van 18.00 tot 22.00 uur
Coolsingel 63, Rotterdam
Toegang gratis
Meer informatie: www.grrr.nu

Publicatiedatum: 12/05/2015

Kunstwerken