De winkelruimte van Erik van Lieshout in Rotterdam Zuid

Op uitnodiging van Sculpture International Rotterdam (SIR) en Hart van Zuid, opende Erik van Lieshout een winkel in het druk bezochte winkelcentrum Zuidplein, onderdeel van zijn filmproject voor SIR. De winkel is de basis voor Van Lieshouts opnames voor zijn film over Zuid. Het is een groots opgezet filmproject inclusief een publieke filmset waarbij hij vooral bewoners van Zuid betrekt en de winkeliers van het winkelcentrum met daarnaast enkele vaste ‘spelers’. Het filmproject van Van Lieshout is de aftrap van SIR voor het meerjarenplan kunst voor Zuidplein.

Dit wordt een persoonlijk filmdocument. Ik zoek de abstractie van Zuidplein, de architectuur en de mensen, een nieuwe aanpak van sociale projecten, de connectie met Ahoy. Het wordt mijn verslag van de politiek-sociale onmacht van mensen en de kunst. En het wordt mijn zoektocht naar een werkelijk thuis. Het wordt boven alles een poging om het hart van Zuid weer te laten bonzen. (Erik van Lieshout, 2009)

DE WINKELRUIMTE
Van Lieshout is dagelijks te vinden in de winkel, waar hij een voortdurend veranderende installatie bouwt die de filmset is voor de opnames voor de film over Zuid. Voor de film onderzoekt Van Lieshout het ontstaan van het Zuidplein en het winkelcentrum, de toenmalige utopische uitgangspunten van Zuidplein; de verhouding tot de idealen van stedenbouwers als Rem Koolhaas, de bewoners van Zuid, de bezoekers en de huidige publieke functies van het winkelcentrum. Van Lieshout spreekt in zijn winkelruimte met veel mensen van Zuid, de winkeliers en bezoekers van het winkelcentrum, en bezoekers uit de internationale kunstwereld die Eriks winkel bezoeken en uiteraard daarmee het winkelcentrum. De opnames voor de film worden eind augustus afgerond. Op zaterdagmiddag 28 augustus is een feestelijke opening van de winkel die dan getransformeerd is tot tentoonstellingsruimte. Hier is het resultaat te zien is van twee maanden werken aan deze unieke winkelruimte/ruimtelijke installatie.

28 augustus – 24 september 2010
Opening: zaterdag 28 augustus, 14.30-17.00

De winkel is geopend t/m vrijdag 24 september.
Openingstijden winkel:
donderdag t/m zondag: 14.00-17.00 uur
vrijdag: 14.00-17.00 en 19.00-21.00 uur

ERIK VAN LIESHOUT
Erik van Lieshout (Deurne, 1968) heeft als internationale kunstenaar zijn roots op Zuid en heeft ondanks zijn internationale carrière en woonplekken zijn hart voorgoed verpand aan Rotterdam Zuid. Vanaf 1993 woonde en werkte Van Lieshout 14 jaar op Zuid. Het leven op Zuid, met spannende ontroerende en confronterende dingen, zijn onlosmakelijk met zijn kunstwerken verbonden. Van recalcitrante schilderijen tot sociaal-politieke projecten waarbij hij de buurtbewoners betrok. Die projecten zorgden voor een internationale doorbraak als beeldend kunstenaar. Van Lieshout woont en werkt in Keulen en Rotterdam. Zijn werken worden getoond in tal van musea en op biënnales verspreid over de wereld.

CONTEXT: ZUIDPLEIN
In opdracht van Hart van Zuid ontwikkelde SIR een plan voor een meerjaren kunsttraject voor Zuidplein. Hart van Zuid is een samenwerkingsverband van OBR, dS+V, Pact op Zuid, deelgemeente Charlois en deelgemeente Feijenoord (www.hethartvanzuid.nl). In de context van de komende grote renovatie van Zuidplein is er de uitdaging om een samenhangend geheel van kunstprojecten te initiëren die op de diverse betekenislagen van Zuidplein ingaan gedurende de jaren van plannen maken, slopen en bouwen. Naast Van Lieshout ontwikkelden ook de Chinese architect/kunstenaar Ai Weiwei, Ken Lum uit Vancouver, en de Nederlander Hendrik Jan Hunneman een ontwerp voor Zuidplein.

Het filmproject van Erik van Lieshout is de aftrap van het meerjarenplan kunstprojecten van Sculpture International Rotterdam voor Zuidplein, in opdracht van Hart van Zuid. Lees meer over het meerjarenplan voor Zuid.

Dit project werd mogelijk gemaakt door de genereuze support van deelgemeente Charlois, deelgemeente Feijenoord, projectontwikkelaar Grontmij Vastgoedmanagement, Hart van Zuid en het winkelcentrum Zuidplein.
>> Erik van Lieshout bij Casa Luna >>

Publicatiedatum: 12/08/2010

Kunstwerken