Het Ding van Mels van Zutphen in première tijdens het Nederlands Filmfestival

In de observerende film Het Ding (Untitled, 1957) van Mels van Zutphen wordt met ongrijpbare beelden en geluiden de ingepakte sculptuur van Naum Gabo bij de Bijenkorf in Rotterdam gedurende een maandenlange restauratie langzaam weer zichtbaar. Het moment waarop het daglicht weer op de sculptuur schijnt, toont ‘de Gabo’ weer in volle glorie. Van Zutphen maakte de film in opdracht van CBK Rotterdam / Sculpture International Rotterdam. Het Ding beleeft zijn première tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht op zondag 30 september. Het festival vindt plaats van 27 september t/m 5 oktober. Kaarten kosten € 10 en zijn hier te bestellen. 

Mels van Zutphen is een Rotterdamse filmmaker. Hij maakt films en videowerken, soms met een verhalende structuur, soms ook video’s zonder begin of einde. Het werk van Van Zutphen bevindt zich vaak in de schemerzone tussen realiteit en fictie, waar vastleggen soms verandert in enscenering en feit en fictie zich vermengen. Zo onderzoekt Van Zutphen de realiteit op zijn eigen manier. De geluidscompositie voor deze film werd gemaakt door kunstenaar Charly van Rest.

Preview in Off Screen op donderdag 20 september in WORM
Kaarten kosten € 5 in de pre-sale.
De film van Mels van Zutphen is ook te zien tijdens een preview bij Off Screen in WORM, op donderdag 20 september. Voorafgaand aan de feestelijke preview presenteert Sjoerd Westbroek zijn column Het ding, de doos en de man waarin hij kijkt naar de rol van het beeld in zijn omgeving. Verder in deze editie van Off Screen: Rotterdams beste afstudeerfilm A Death in the Family van Puck Litaay, de nieuwste Portrait de Deux van Ennya Larmit en de prachtfilm De Hoge Vlucht van Abraham Tuschinski van Arthur Bueno. Presentatie is in handen van Christiaan van Schermbeek en Kuba Szutkowski.

Credits
Het Ding (Untitled, 1957)
Duur: 18″
Regie, camera en montage: Mels van Zutphen
Sound Design: Charly van Rest
Visual Effects: Laurent Fluttert
Muziek: Charly van Rest
Productiebedrijf: CBK Rotterdam / Sculpture International Rotterdam

Publicatiedatum: 10/09/2018

Kunstwerken