RONDLEIDINGEN: De fossielen in… de unieke kunstverzameling van Rotterdam

Rondleidingen door Jelle Reumer
Vrijdag 22 september, 17:00 uur
Vrijdag 13 oktober, 17:00 uur
Startpunt: Stationsplein, eindpunt: Museumpark
Deelname: Gratis, aanmelden door te mailen naar j.sibum@cbkrotterdam.nl

De kunstcollectie van Rotterdam
De collectie kunst van de stad Rotterdam is niet alleen omvangrijk, maar vooral van ongekend hoge en bijzondere kwaliteit. Het ontstaan van deze Rotterdamse verzameling kunst ligt in de wederopbouwperiode. Van beeldende kunst werd veel gevraagd, kunstwerken moesten universele symbolen leveren die troost en kracht gaven in tijden van wanhoop en een stad in puin. Deze eigenzinnige collectie begon in de jaren ‘50 van de 20e eeuw met drie boegbeelden van de stad: De verwoeste stad van Ossip Zadkine (1953), de sculptuur van Naum Gabo voor de Bijenkorf (1957), en het baksteenreliëf Wall Reliëf no 1. (1955) van Henry Moore.

Najaarstours
Maar er zijn nog veel meer markante kunstwerken te vinden, die om verschillende redenen opvallen, en hun eigen verhaal vertellen. In een reeks najaarstours leiden wetenschappers en kunstenaars je rond door de stad, om zo je aandacht te vestigen op de onontdekte aspecten van de Rotterdamse beeldencollectie in Rotterdam. De reeks wordt afgetrapt door Jelle Reumer. Hij vertelt je alles over fossielen uit verschillende tijdperken, die te vinden zijn in de sokkels van kunstwerken en in plinten van gebouwen in het centrum van de stad. De rondleiding start op het Stationsplein en gaat via de Westersingel naar het Museumpark. Onderweg laat Reumer je fossielen van zeelelies, koralen, uitgestorven schelpdieren, sponzen en oesters zien in de verschillende steensoorten in de stad.

Jelle Reumer is bioloog, oud directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, hoogleraar Paleontologie aan de Universiteit van Utrecht en publicist. In zijn boek Kijk waar je loopt! beschrijft hij welke fossielen we in ons dagelijks leven om ons heen kunnen vinden, als we er maar oog voor willen hebben. De reeks rondleidingen zijn het vervolg van de extra lange talkshow Z-Files XL: Kunst en de Stad, die op 19 juni 2016 plaatsvond in Het Nieuwe Instituut. Beeldmateriaal van deze Z-Files is te bekijken op het Vimeo kanaal van CBK Rotterdam.

Publicatiedatum: 31/08/2017