Grootse plannen voor 2011

Een korte geschiedis van Sculpture International Rotterdam v/h de Internationale Beelden Collectie
Het gemeentebestuur van Rotterdam nam in 1960 het besluit om beleid te maken van het geweldige initiatief in de jaren vijftig van enkele particulieren (waaronder de directeur van De Bijenkorf) om gedurfde hedendaagse beelden voor de stad te laten maken door befaamde kunstenaars.
Rotterdam kwam zo aan drie topstukken die nog altijd symbool staan voor de wederopbouw: de Zadkine op het Plein 1940, de Naum Gabo aan de Coolsingel en de Henry Moore aan het Weena. Deze stukken vormden samen met Erasmus van Hendrick de Keyser (1622) op het Grotekerkplein het begin van de indrukwekkende internationale collectie kunstwerken die de stad nu rijk is. Een levende collectie, die voortdurend verandert door de veranderende stad en door de komst van nieuwe werken die de oudere werken in een ander daglicht zetten.
Naast de internationale beeldencollectie heeft Rotterdam nog vele andere kunstwerken in de buitenruimte, onder de hoede van het Centrum Beeldende Kunst, Gemeentewerken, de RET of andere bedrijven. Zo nu en dan worden hieruit kunstwerken aan de internationale collectie – onder beheer van Sculpture International Rotterdam – toegevoegd. In de afgelopen twee jaar waren dat De Boeg van Carasso, 1989 van Körmeling, Hermitage van Lebbeus Woods (NAi) en Melly Shum Hates her Job van Ken Lum. Drie van deze werken zijn niet van de stad. De eigenaren ervan laten de werken in de beeldencollectie opnemen om meer aandacht en zorg voor het kunstwerk te genereren.

Het 50 jarig jubileum
Het 50 jarig jubileum van Sculpture International Rotterdam wordt gevierd met extra aandacht voor deze bijzondere collectie in de openbare ruimte van Rotterdam. Er komen onder andere speciale rondleidingen, leestafels in horecagelegenheden, een symposium, QR codes in de openbare ruimte die verwijzen naar de nieuwe mobiele website, en een vernieuwde website naar ontwerp van 75B die eerder de nieuwe huisstijl van Sculpture International Rotterdam ontwierpen. Vanaf februari wordt er maandelijks een rondleiding langs de collectie verzorgd en vanaf april eveneens thematische rondleidingen, waaronder een Coolsingelroute, een verhalenroute en een kunsthistorische route.

Hou deze website in de gaten voor meer nieuws over onze jubileumactiviteiten!

Publicatiedatum: 12/05/2015