Jeff Wall

Jeff Wall


Jeff Wall (1946) is een Canadese kunstenaar die vooral bekend is van zijn grote cibachrome foto’s die hij in lichtbakken presenteert, en zijn kunsthistorische teksten. Wall is al sinds het begin van de jaren 1970 een belangrijke figuur in de kunstscene van Vancouver. In het begin van zijn carrière bepaalde hij mede het gezicht van de Vancouver School en publiceerde hij essays over werk van zijn collega’s en stadgenoten Rodney Graham, Ken Lum en Ian Wallace. Zijn fotografische taferelen hebben als achtergrond vaak de mix van natuurlijke schoonheid, stedelijk verval en een postmodern en industriëel gebrek aan karakteristieknn, elementen die typerend zijn voor Vancouver.

Wall behaalde zijn MA aan de University of British Columbia in 1970 en werkte als postgraduate aan het Courtauld Institute van 1970 tot 1973, waar hij samen met Manet-expert T.J. Clark studeerde. Hij was universitair docent aan het Nova Scotia College of Art and Design (1974–75), universitair hoofddocent aan de Simon Fraser University (1976–87), gaf vele jaren les aan de University of British Columbia en was lector op de European Graduate School. Hij publiceerde essays over Dan Graham, Rodney Graham, Roy Arden, Ken Lum, Stephen Balkenhol, On Kawara en andere hedendaagse kunstenaars. In 2002 ontving hij de Hasselblad Award. In 2006 werd hij benoemd tot Fellow van de Royal Society of Canada. Jeff Wall werd benoemd tot Officier in de Order of Canada in december 2007. In maart 2008 ontving hij de Audain Prize for Lifetime Achievement, een prijs voor beeldende kunsten die British Columbia jaarlijks uitreikt.

In zijn tijd als student aan de UBC experimenteerde Wall met conceptuele kunst. Vervolgens maakte hij geen kunst tot 1977, toen hij zijn eerste lichtbakken met dia’s maakte. Veel van deze foto’s zijn in scène gezet en verwijzen naar de geschiedenis van de kunst en de problematiek van representatie. De composities van de foto’s verwijzen vaak naar historische kunstenaars zoals Diego Velázquez, Hokusai en Édouard Manet, of naar schrijvers als Franz Kafka, Yukio Mishima en Ralph Ellison.

Kunstwerken