Pablo Picasso & Carl Nesjar

Pablo Ruíz y Picasso (1881-1973) werd geboren in Málaga (Spanje) en wordt gezien als één van de meest veelzijdige kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij was niet alleen schilder en graficus, maar ook beeldhouwer en keramist. Zijn werk onderging gedurende zijn carrière steeds opnieuw radicale veranderingen en hij had een aandeel in de belangrijkste kunststromingen van de eerste helft van de twintigste eeuw.

Al op jonge leeftijd blijkt zijn uitzonderlijke tekentalent en bezoekt hij kunstvakopleidingen in Madrid en in Barcelona. In 1904 vertrekt hij naar Montmartre in Parijs en maakte kennis met kunstenaars als Georges Braque en Amadeo Modigliani. Picasso’s eerste plastieken dateren van omstreeks 1910, de periode van het kubisme. Rond 1930 maakt hij opnieuw een aantal bronzen plastieken. In diezelfde tijd brengt zijn landgenoot Julio González hem de assemblagetechniek bij en maakte Picasso driedimensionale ‘collages’ in ijzer. Nog later ontstaan dadaïstisch aandoende assemblages, bewerkingen van schroot en gevonden voorwerpen, en bronsplastieken in uiteenlopende stijl. Picasso vervaardigde ook modellen uit plaatijzer, die hij vervolgens betekende of beschilderde.

Na de Tweede Wereldoorlog vervaardigt hij veel keramiek. In 1948 heeft hij zijn eigen keramiekwerkplaats in het dorpje Vallauris, Zuid-Frankrijk. Daar ontmoet hij in 1954 de dan 19 jarige Sylvette David, dochter van een Parijse kunsthandelaar, die tijdelijk in Vallauris verblijft. Zij vormt de inspiratie voor een serie van veertig tekeningen, schilderijen en ruimtelijke studies. Een paar jaar later, in 1957, maakt Picasso kennis met de Noorse beeldhouwer Carl Nesjar (1920). Er ontstaat een zeventienjarige samenwerking die resulteert in de uitvergroting van verschillende modellen van karton en metaalplaat in beton, waaronder enkele portretten van Sylvette.

Jarenlang is Picasso’s driedimensionale werk lang niet zo bekend geweest als zijn schilderijen, tekeningen en prenten. In 1960 brengen enkele grote overzichtstentoonstellingen van zijn sculpturen daar verandering in.

Kunstwerken