Umberto Mastroianni

Umberto Mastroianni (1910-1998) wordt gezien als één van de belangrijkste Italiaanse kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij werd in 1910 geboren in Fontana Liri nabij Rome als telg van een bekende kunstenaarsfamilie en was al op jonge leeftijd werkzaam in het familieatelier. Hij studeerde beeldhouwkunst en maakte beelden in brons en natuursteen. Later in zijn carrière maakte hij ook grafisch werk. In 1926 vestigde hij zich in Turijn, waar hij het grootste deel van zijn leven woonde en werkte.

Aanvankelijk maakte Mastroianni bustes en portretten in klassieke stijl. Nieuwe ideeën over beeldende kunst die rond 1910 door de Italiaanse futuristen werden geïntroduceerd en afrekenden met oude tradities gingen op dat moment aan hem voorbij. Zijn eerste solotentoonstelling, met dit klassieke werk, vond plaats in Genève in 1931.

Hoewel Mastroianni vrijwel altijd de zichtbare werkelijkheid als uitgangspunt heeft genomen, werd zijn werk vanaf 1941 meer en meer abstract. Zijn beeldtaal werd abstracter, maar sook de onderwerpen die hij koos, zoals bijvoorbeeld een wolk. In de mensfiguren waarmee hij in de jaren 1950 internationaal de aandacht trok, greep Mastroianni terug op het vroege kubisme en het futurisme. Hij gebruikte plastische vormen, bouwde spanning in het beeld op door de contrasten tussen vormen en bracht door vormherhalingen ritme en dynamiek in het beeld. Toch bleef bij Mastroianni het menselijke aspect van zijn figuren de hoofdrol spelen. Zijn beelden zijn daardoor inhoudelijk meer dan een studie naar vorm en beweging. In de jaren zestig werd het uiterlijk van zijn beelden grilliger en maakten de solide, plastische vormen plaats voor een meer opengewerkte structuur.

Na een lange carrière, waarin de internationale aandacht geleidelijk afnam, stierf Mastroianni in 1998 op 88-jarige leeftijd in Marino, Italië.

Kunstwerken