Zonder titel (1964) - André Volten, foto BKOR archief

Kunstwerk André Volten herplaatst op de Dordtselaan

In de omgeving van het metrostation Maashaven is CBK Rotterdam en Sculpture International Rotterdam sinds 2018 actief met het kunstprogramma Paleis Maashaven. Door corona hebben we dit programma sinds 2020 niet meer kunnen uitvoeren.

Begin dit jaar zijn we toch weer van start gegaan en wel met vier radio-uitzendingen vanuit het Gemaal op Zuid. Dat alles onder de titel Radio Paleis Maashaven. Een spectaculaire bijeenkomst was bijvoorbeeld de onthulling van het kunstwerk Fontein Maashaven. Deze fontein spuit op onverwachte momenten water in de Maashaven. Het kunstwerk is van de in Charlois-woonachtige Jeroen Jongeleen.

Ook we hebben nog een ander plan voor een kunstwerk! Dit betreft een bijzonder en monumentaal beeld van de kunstenaar André Volten. Zijn kunstwerk uit 1964 gaan we plaatsen in de nabijheid van het Metrostation Maashaven. We zijn ontzettend blij dat we het hebben kunnen redden uit de handen van de ijzerboer tijdens de afbraak van een basisschool in Schiebroek. Omdat het een belangrijk kunstwerk is van een bijzondere kunstenaar, hebben wij het heel mooi laten restaureren.

We zijn superblij dat we in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam (Stadsontwikkeling) een prachtige plek hebben gevonden in de middenberm van de Dordtselaan. Het acht meter hoge kunstwerk kan vanaf een grote afstand gezien worden en werkt daardoor als een soort markering in de wijk én de stad.

De kunstenaar

Kunstenaar André Volten (Andijk, 1925-Amsterdam, 2002) was één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse beeldhouwers. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was zijn werk kenmerkend voor de nieuwe ontwikkelingen binnen de Nederlandse kunst. Voor Rotterdam heeft hij zeven kunstwerken gemaakt. Meer informatie over de kunstenaar en deze kunstwerken is te vinden op de website www.bkor.nl.

Contact

Op vrijdag 22 juli van 16:00 tot 17:00 uur zijn buurtbewoners uitgenodigd in  in Cultuurwerkplaats Tarwewijk (Cillershoekstraat 1, Rotterdam). Voor meer informatie of vragen is Sannetje van Haarst (projecteider) production@sculptureinternationalrotterdam.nl beschikbaar of neem contact op via 010-4360288.

Sculpture International Rotterdam is een programma kunst in de publieke ruimte van CBK Rotterdam

 

Publicatiedatum: 12/07/2022