Laatste thematische rondleiding met Hans Abelman van 2011 op zondag 11 december


Op drie zondagen – 23 oktober, 13 november en 11 december – organiseert Sculpture International Rotterdam weer een aantal thematische rondleidingen. De vorige thematische rondleiding – over de Naum Gabo en over De Verwoeste Stad van Zadkine – zijn zeer goed ontvangen. Reden genoeg voor SIR om nieuwe rondleidingen te organiseren. Rasverteller en kenner Hans Abelman neemt u weer mee op een denkbeeldige reis langs de historie van de beelden en hun specifieke locatie.

1. Zondag 23 oktober
Willem de Kooning en Günther Förg

Waarom staan de beelden van Willem de Kooning bij het Hofplein en voor hoe lang nog? Moet het kunstwerk van Günther Förg, bij het hoofdbureau van de Politie, eigenlijk niet naar de Coolsingel verhuizen? Deze en andere vragen komen aan het bod bij de eerste thematische rondwandeling in deze serie.

2. Zondag 13 november
Giuseppe Penone en de openbare museumkamer Rotterdam

“Vijf jonge bomen lijken een bronzen voorouder te dragen”

De doorbreking van de tegenstelling natuur-cultuur is een kenmerkend thema in het werk van Penone. Op ingetogen wijze en respect voor de omgeving heeft de kunstenaar met behulp van de natuur iets zeer eigenaardigs tot stand gebracht. Hans Abelman heeft het fascinerende project “Elevazione” van ontwerpproces tot en met de realisatie meegemaakt en wil deze kennis met u delen.

Een strook van ongeveer 175 meter lang en tien meter breed, getransformeerd naar een museale buitenzaal, die 24 uur per dag open is.
Deze openbare museumkamer, het beeldenterras, biedt in vogelvlucht een overzicht van de moderne beeldhouwkunst. De groep beelden heeft bovendien een duidelijk thema gekregen onder de noemer ‘menselijke figuur’. Maar achter elke sculptuur schuilt een geheim of een vertelling die een extra dimensie geeft aan toch al zo cultuurrijke ruimte. Anekdotes uit de eerste hand.

3. Zondag 11 december
Paul McCarthy again

De Santa Claus is niet meer van het Eendrachtsplein weg te denken.
Omgeven door kerstboomverkopers en oliebollenkraam is de Santa het stralende middelpunt van het Eendrachtsplein. De ontmythologisering van het kerstsprookje is voorbij en de Santa is geruisloos opgenomen in het alledaagse dynamisch gewoel van onze stad.Hans Abelman vertelt – en detail – over de Santa, de contacten met de kunstenaar en de bestuurlijke besluitvorming.

Praktische informatie

Deelname is gratis

Tijd: 13.00 tot 15.00 uur

Aanmelden

23 oktober: aanmelden voor woensdag 19 oktober 12.00 uur
13 november: aanmelden voor woensdag 9 november 12.00 uur
11 december: aanmelden voor woensdag 7 december 12.00 uur

U kunt alleen deelnemen aan de rondwandeling na aanmelding.
Uw aanmelding is pas definitief na bevestiging vanuit Sculpture International Rotterdam.

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar office@sculptureinternationalrotterdam.nl. Vermeld uw naam, adres en telefoonnummer, het aantal personen waarmee u deel wilt nemen en de datum waarop u deel wilt nemen. Zet “thematische rondwandeling” in de onderwerpregel.

Kijk hier voor een overzicht van alle gratis rondleidingen in 2011

 

Publicatiedatum: 12/05/2015