L’Homme qui marche naar Wuppertal

L’Homme qui marche, de sculptuur van Auguste Rodin op de Westersingel is tussen oktober 2016 en maart 2017 tijdelijk in bruikleen gegeven aan de tentoonstelling Degas und Rodin – The Race of the Giants towards the Modern in Wuppertal, Duitsland.

Het 600-kilo wegende beeld dat Rodin in 1907 maakte werd in 1961 door de stad Rotterdam verworven. In 2000 werd de bronzen sculptuur op het beeldenterras aan de Westersingel geplaatst, en sindsdien maakt het onderdeel uit van de internationale beeldencollectie. Het beeld verhuist eind oktober tijdelijk naar de tentoonstelling in Wuppertal die te zien is van 25 oktober 2016 tot 28 februari 2017.

Over de tentoonstelling
Niet eerder zijn de werken van Edgar Degas en Auguste Rodin in zo’n omvangrijke tentoonstelling met elkaar vergeleken en geconfronteerd. Na Renoir, Monet, Sisley en Pissarro toont het Von der Heydt-Museum Wuppertal nu – voor het eerst – deze twee giganten van het impressionisme. De tentoonstelling maakt duidelijk hoe beiden alles in het werk stelden om een nieuwe kunst tot stand te brengen. De tentoonstelling is tot en met 28 februari te zien in het Von der Heydt-Museum in Wuppertal. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het museum.

L’Homme qui marche van Auguste Rodin heeft een lange en bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het beeld is niet in één keer gemodelleerd, maar is een samenvoeging van verschillende studies en onderdelen van beelden. Vooral tussen 1898 en 1900 bracht Rodin in veel van zijn beelden veranderingen aan. Zo besloot hij om een studie van de benen van Johannes de Doper samen te voegen met de inmiddels beschadigd geraakte kleien versie van Johannes de Doper, een torso uit 1888. Zo ontstond de basis voor L’Homme qui marche. In 1907 werd een grotere gipsen versie vervaardigd, die in 1911 in brons werd afgegoten. Het Musée Rodin te Parijs, dat de nalatenschap van Rodin beheert, heeft twaalf afgietsels geautoriseerd, waaronder de Rotterdamse lopende man. Lees meer

Publicatiedatum: 23/09/2016

Kunstwerken