Lorem

Nieuw beeld op Stationsplein

Het bijna vier meter hoge bronzen beeld van een jonge vrouw getiteld Moments Contained (2022) van de Britse kunstenaar Thomas J Price krijgt een plek op het Stationsplein. Stichting Droom en Daad schenkt het kunstwerk aan de stad Rotterdam. Daarmee vormt het beeld op deze prominente locatie het startpunt voor de unieke Rotterdamse beeldenroute die via het beeldenterras aan de Westersingel doorloopt tot in Rotterdam-Zuid. Op vrijdag 2 juni om 16.00 uur wordt het kunstwerk Moments Contained onthuld op het Stationsplein in aanwezigheid van Gunay Uslu, staatssecretaris voor Cultuur en Media, burgemeester Ahmed Aboutaleb en kunstenaar Thomas J Price. 

Thomas J Price (Londen, 1981) staat bekend om zijn grote bronzen beelden van hedendaagse figuren die hij ‘everymen’ en ‘everywomen’ noemt. Hij wil de machtsstructuren ontmantelen die de traditionele beeldhouwkunst in stand houdt en kiest er bewust voor denkbeeldige personages te maken. Zijn sculpturen komen tot stand door klassieke beeldhouwkunst en nieuwe digitale technologie te combineren. Ondanks hun schaal lijken de beelden bescheiden en direct herkenbaar, waardoor we worden uitgenodigd na te denken over hoe we gezamenlijk de ruimte innemen.

Moments Contained gaat over het gevoel weggezet te worden als ‘de ander’. Price: Ik heb mijn werk vaker in de openbare ruimte geplaatst en ik hou ervan dat het mensen bewust maakt van de dingen die ons al eeuwen, duizenden jaren omringen – vaak beelden van machtige mannen. De schaal van het werk is er om onze huidige opvattingen over kunst in de buitenruimte uit te dagen, wie mag gezien worden? Wie moet er vertegenwoordigd worden?” De vrouw oogt op het eerste gezicht stoïcijns, maar de afdruk van haar knokkels in haar broekzakken laten zien dat ze eigenlijk niet zo nonchalant is als ze lijkt. “Voor mij is er een gevoel van zelfbeheersing of emotie en psychologische spanning die elk moment tot uiting kan komen.” Het staat voor de emoties en de herkenning daarvan, zelfs als de ander niet op jou lijkt, aldus Price in een interview met curator Shehera Grot in de Kunstbode.

“Het vier meter hoge, indrukwekkende beeld van de jonge vrouw verdient een prominente plek in de stad”, vindt cultuurwethouder Said Kasmi. “Dat is het voorplein van het Centraal Station bij uitstek. Dagelijks passeren hier vele voorbijgangers. Dit imposante kunstwerk laat passanten hopelijk even stilstaan. Letterlijk, om het prachtige beeld te bewonderen én figuurlijk, om even stil te staan bij de symboliek ervan. Altijd kunnen en mogen zijn wie je bent. Naast elkaar, in verbinding. Wat een mooi beeld zal dat straks zijn!”

Schenking
Het is de tweede schenking van Stichting Droom en Daad aan Rotterdam in het kader van Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen wereldwijd. In 2021 werd op het beeldenterras De vlecht van Kalliopi Lemos onthuld, een afgesneden vlecht als activistisch gebaar. Sculpture International Rotterdam, programma van CBK Rotterdam, wordt nu opnieuw verrijkt met een krachtig statement rond de positie van vrouwen. Het beeld zal voor vijf jaar op het Stationsplein worden geplaatst, daarna zal deze plek worden geëvalueerd.

Publicatiedatum: 30/05/2023

Kunstwerken