Op zondag 28 augustus weer gratis rondwandeling langs de internationale beeldencollectie

Sculpture International Rotterdam organiseert iedere laatste zondag van de maand gratis rondleidingen langs een groot deel van de Internationale Beelden Collectie van Rotterdam. Dit is een van de nieuwe activiteiten in een reeks die SIR in 2011 organiseert ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan.

Het 50-jarige jubileum van SIR valt samen met het 500-jarige jubileum van de Lof der Zotheid van Erasmus. In de weet dat Erasmus van Hendrick de Keyser aan het Grootekerkplein het oudste beeld uit de collectie is, viert SIR het 50-jarige bestaan van de beeldencollectie. De activiteiten die de komende tijd op stapel staan, zijn, behalve de maandelijkse rondwandelingen en speciale thematische rondleidingen rondom speciale thema’s, ook een groot symposium dat wordt georganiseerd in december. Ook de onthulling van een nieuw werk It’s Never Too Late to Say Sorry van Elmgreen & Dragset (resp. DK en NO) eind mei op de Coolsingel vindt plaats in het jubileumjaar.

De 45 kunstwerken in de openbare ruimte die SIR beheert vormen samen een van de meest bijzondere beeldencollecties van Europa. De collectie, die sinds de jaren ’50 werd opgebouwd, bestaat uit internationaal erfgoed als de Naum Gabo (bij De Bijenkorf), De Verwoeste Stad van Zadkine (Maritiem Museum), Wall Relief van Henry Moore (Weena) en niet te vergeten: Desiderius Erasmus door Hendrick de Keyser uit de 17e eeuw. SIR werkt voortdurend aan het nieuw leven inblazen en levendig houden van de collectie en brengt de collectie onder de aandacht van de bewoners van de stad, maar ook bezoekers en toeristen.

De nieuwe rondleiding die plaatsvindt op steeds de laatste zondag van de maand bestaat uit een interessante mix van oud én nieuw werk uit de collectie. Behalve langs klassiekers als de Gabo, Zadkine en het muurreliëf van Henry Moore voert de wandeling ook langs de beroemde beelden van Willem de Kooning op het Hofplein én langs de nieuwe werken van Joep van Lieshout op het Churchillplein en The Idler’s Playground, ofwel De Pinokkio, voor het Hilton Hotel. Iedere deelnemer aan de wandeling ontvangt de gratis plattegrond die SIR onlangs uitbracht.

Martine Herman, een van de vaste gidsen van SIR, verzorgt de rondwandelingen. Als kunstkenner en oud-werkneemster van het bureau, kent zij de beelden van binnen en buiten. De bevlogen Rotterdamse gids is als geen ander goed voor de mooiste, verrassendste en meest bijzondere verhalen over de beelden van Rotterdam. Specialiteit van Herman is haar manier van werken, zo is zij momenteel bezig met de opzet van een rondleiding voor blinden.

Rondwandeling Sculpture International Rotterdam

Eerstvolgende data:
25 september (aanmelden tot uiterlijk 23 september, 12.00 uur)
30 oktober (aanmelden tot uiterlijk 28 oktober, 12.00 uur)
27 november (aanmelden tot uiterlijk 25 november, 12.00 uur)
18 december (aanmelden tot uiterlijk 16 december, 12.00 uur)

Iedere laatste zondag van de maand – deelname is gratis
Start: Verzamelen om 13.30 uur (einde programma rond 15.30 uur)
Startpunt: Engels GrandCafé Restaurant Zalen, inclusief een kopje thee of koffie, aangeboden door Engels GrandCafé Restaurant Zalen.

Let op!U kunt alleen deelnemen aan de rondwandeling na aanmelding.

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar office@sculptureinternationalrotterdam.nl. Vermeld uw naam, adres en telefoonnummer, het aantal personen waarmee u deel wilt nemen, en de datum waarop u deel wilt nemen. Zet “rondwandeling” in de onderwerpregel.

Uw aanmelding is pas definitief na bevestiging vanuit Sculpture International Rotterdam.

Publicatiedatum: 12/05/2015