Santa Claus voorlopig op straat | augustus 2008

De omstreden sculptuur van Paul McCarthy vond tijdelijk onderdak in het museum, nadat de Gemeente Rotterdam het kunstwerk niet passend vond voor plaatsing in de openbare ruimte. Na een jarenlange publieke discussie is dit besluit herzien en werd Santa op donderdag 21 augustus op straat gezet, alvorens aan het eind van het jaar zijn definitieve plek in te nemen aan het Eendrachtsplein in het hart van Rotterdam.

Het kunstwerk Santa Claus van Paul McCarthy veroorzaakte de afgelopen jaren veel ophef in Rotterdam. De zes meter hoge kerstman houdt een buttplug in de rechterhand. Met deze aanval op de kerstman, het icoon van groots commercieel succes, neemt de McCarthy onder meer de westerse consumeerdrang onder de loep. Het beeld werd in 2001 door de Amerikaanse kunstenaar gemaakt in opdracht van de Internationale Beelden Collectie Rotterdam voor een plek in de stad. Nog voor de onthulling werd het door de gemeenteraad echter aanstootgevend geacht en daarmee ongeschikt voor de openbare ruimte. De sculptuur vond uiteindelijk in 2005 tijdelijk onderdak op het binnenplein van Museum Boijmans Van Beuningen. Begin 2008 meldden zich diverse wijken, instellingen en andere steden die Santa Claus wilden huisvesten. Op 10 juni j.l. sprak het College van B en W zich uit voor plaatsing van het beeld op het Eendrachtsplein, een drukke plek in het hart van Rotterdam.

Op donderdag 21 augustus was het zover: om 10 uur ’s ochtends werd Santa Claus uit Museum Boijmans Van Beuningen getakeld en op straat gezet op de stoep van het museum. Het beeld zal vervolgens aan het eind van het jaar op het Eendrachtsplein zijn definitieve thuis vinden. Hier zal Santa Claus goed zichtbaar zijn voor het winkelend publiek en vormt het een schakel in de beeldenroute op de Rotterdamse culturele as.

uitzending NOS journaal

uitzending RTV Rijnmond

uitzending ADtv

Publicatiedatum: 18/08/2008

Kunstwerken