Lorem

Philip Kings ‘ganzenveer’ terug naar Zuiderpark

Een vreemde eend is de Ganzenveer van Philip King op zijn huidige plek aan de Parklaan. Het is een statige laan in het Scheepvaartkwartier met negentiende-eeuwse monumentale huizen met hier en daar een bronzen beeld. Het kleurrijke gestileerde beeld Quill staat er niet op zijn plek vinden de bewoners van de Parklaan. Daarom zal de Ganzenveer in het voorjaar worden verplaatst naar het Zuiderpark in Rotterdam Zuid – de oorspronkelijke plek van Quill.

Van Zuiderpark naar Parklaan en weer terug
In 1973 verwierf de gemeente Rotterdam het beeld van King. De sculptuur kreeg een plaats in het Zuiderpark waar het in de loop der tijd uit het zicht verdween door verwildering van de omgeving. In 1988 werd het beeld opgeslagen in het gemeentelijk depot in afwachting van een passende locatie. In 2003 werd het beeld naar de Parklaan in het Scheepvaartkwartier gebracht en maakt sindsdien deel uit van de beeldenroute Culturele as van Centraal Station tot over de Maas naar Hotel New York waar Lost Luggage van Jeff Wall te zien is. De bewoners van de Parklaan vinden echter dat het beeld niet past in de atmosfeer van de singel. De Internationale Beelden Collectie (SIR) heeft besloten het beeld weg te halen, te restaureren en terug te plaatsen in het inmiddels vernieuwde Zuiderpark.

Phillip King
Op 15 december 1972 legde de burgemeester van Rotterdam aan zijn gemeenteraad het voorstel van de Commissie Stadsverfraaiing voor om een sculptuur van de Britse kunstenaar Phillip King aan te kopen. King was op dat moment een van de belangrijkste exponenten van de nieuwe abstracte beeldhouwkunst die begin jaren zestig in Engeland was ontstaan. Zijn werk werd wereldwijd tentoongesteld. In Nederland waren beelden van hem te zien geweest tijdens Sonsbeek in 1966 en in een overzichtsexpositie van zijn werk in Museum Boijmans van Beuningen in 1969. In 1971 liet de commissie haar oog vallen op Quill (Ganzenveer), een elegante constructie van oranje-rood en geel metaal uit datzelfde jaar. De commissie meende dat het beeld een mooi voorbeeld is van het oeuvre van King.

Publicatiedatum: 10/02/2009

Kunstwerken