Eerbetoon aan een Avenue 2015

 

 

 

 

 

 


Korte films van kunstenaars op de Coolsingel: Een denkbare toekomst voor de stadsboulevard

De Coolsingel is weids, eclectisch, chaotisch en rijk aan geschiedenis. De avenue is een plek waar herinneringen aan vele gebeurtenissen liggen opgeslagen, waar meesterwerken van de internationale kunst te zien zijn en waar honderden wederopbouw ornamenten te vinden zijn op en in de panden. De potentie van deze avenue is groot.

Met Eerbetoon aan een Avenue verkende Sculpture International Rotterdam van 16 januari t/m 8 februari 2015 een mogelijke andere realiteit voor de Coolsingel. Hoe zou de stadsboulevard eruit zien als er wordt gedanst, gewandeld, gezongen, gehuild, gediscussieerd, geskate, gevliegerd en er in plaats van reclames altijd films te zien zijn op de gevels?

Aan de lange vooravond van de te verwachten herstructuring van deze stadsboulevard, is de opdracht die SIR zichzelf stelt voor dit hart van de stad, hoe deze fascinerende maar wat versleten avenue weer een actuele allee kan worden. Hoe ontstaat een interessante publieke ruimte en welke rol speelt het publiek hierbij? En, wat kan de kunst en de kunstenaar hier in betekenen?

De negen films die dagelijks tussen zonsondergang en zonsopgang te zien waren als onderdeel van Eerbetoon aan een Avenue gaan niet expliciet over steden en hun bewoners. Ze tonen vooral een denkbeeldig gebruik, fictieve plekken, en een fictieve benadering van bestaande steden. Soms zijn de films groot en van een afstand te zien, soms zijn ze verdekter opgesteld, en moet je dichtbij komen om de film, en zo de verborgen plekken aan de Coolsingel te ontdekken.Zo creëren de films en hun kijkers zelf nieuwe publieke plekken op de Coolsingel, geven ze verbeelding mee aan de publieke ruimte en daarmee aan het denken over de daadwerkelijke transformatie van deze boulevard.

SIR Eerbetoon 2015 programmaboekje

Deelnemende kunstenaars
Yael Bartana (IS), Eglé Budvytyté (LT), Bart Groenendaal (NL), Andrea Fraser (USA), Jesper Just (DK), Jørgen Leth en Ole John (DK), Sarah Morris (USA), Emma van der Put (NL), Julika Rudelius (DE), Javier Téllez (VEN). In totaal werden er 9 korte films vertoond op de Coolsingel. Soms opvallend in zicht, roepend om de aandacht van de toevallige voorbijganger. Soms wat verdekter opgesteld, zodat nieuwsgierigen er een beetje naar moeten zoeken, en de Coolsingel zodoende op een andere manier bekijken. De films gaan aan op het moment dat de zon onder gaat en zijn tot zonsopgang te bekijken.

Locaties en films
De films en locaties zijn zo gekozen dat ze een bijzondere wisselwerking met de boulevard aangaan. In Kings of the Hill van de Israëlische Yael Bartana zijn grommende fourwheeldrives te zien; hoewel de film werd gemaakt in een buitengebied in de buurt van Tel Aviv vormen de verkeersdrukte en het machismo in de film een directe associatie met de Coolsingel. No man is an Island van de Deense Jesper Just toont een plein in Kopenhagen, waarop een man van middelbare leeftijd wat balletachtige passen maakt op walsmuziek, terwijl een jonge man huilend toekijkt en kinderen mee gaan dansen. Geen mooiere plek om deze film te tonen dan het intieme plein bij de Poppenkast. En de scene van Andy Warhol die een hamburger eet, uit een film van Jorgen Leth, wordt op de Coolsingel omgeven door maar liefst drie McDonalds.Hoe uiteenlopend de films ook zijn, getoond in de wat versleten publieke ruimte van de Coolsingel, roepen ze vragen op over de plek waar de kijker staat: wat of wie maakt de Coolsingel tot wat hij is en welke rol speelt het publiek hierbij?
Bezoekers konden de kunstwerken drie weken lang elke dag tussen zonsondergang en zonsopgang op eigen gelegenheid bekijken. Onderweg kwamen ze, naast de films, ook de permanente werken uit de SIR-collectie tegen. Zoals Cascade (Joep van Lieshout), de Naum Gabo, het ensemble van Willem de Kooning en It’s Never Too Late To Say Sorry (Elmgreen & Dragset).

Eerbetoon aan een Avenue
Data. 16 januari t/m 8 februari 2015
Tijden dagelijks, van zonsondergang tot zonsopgang
Locatie Coolsingel van Hofplein tot Churchillplein, Rotterdam
Toegang gratis