Rotterdam Cultural Histories #10: Naum Gabo

Opening: 26/01/17, 17:00 uur
Locatie: Witte de With Center for Contemporary Art (Witte de Withstraat 50)

De 10e editie van de tentoonstellingsreeks Rotterdam Cultural Histories gaat over Naum Gabo en wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met Witte de With Center for Contemporay Art. De sculptuur van Naum Gabo is opgenomen in de internationale beeldencollectie van de stad, Sculpture International Rotterdam, maar is eigendom maar van IEF Capital.

De titelloze sculptuur van de Russisch-Amerikaanse Naum Gabo (1890-1977) op de Rotterdamse Coolsingel is het grootste constructivistische kunstwerk dat ooit in de openbare ruimte is geplaatst. ‘Het ding’ of ‘de gestileerde bloem’ zoals het werk van 26 meter hoog en 40.000 kilo zwaar ook wel wordt genoemd, was indertijd hét icoon van moderniteit op de moderne Coolsingel.

In 2011 werden het pand van de Bijenkorf en het kunstwerk tot rijksmonument uit de wederopbouwperiode verklaard. De sculptuur verkeert al jaren in deplorabele staat en wordt in 2017, gelijktijdig met de lang verwachte herinrichting van de Coolsingel, gerestaureerd. Met het terugwinnen van de publieke ruimte van deze centrale ader in de stad, wordt hopelijk de rol van de Gabo als landmark in ere hersteld. In de aanloop naar deze restauratie geeft Rotterdam Cultural Histories #10 een impressie van de geschiedenis van de sculptuur, aan de hand van voorontwerpen, beeldmateriaal van de onthulling en documentatie van diverse restauraties die door de jaren heen zijn uitgevoerd.

Opdrachtgever was Bijenkorf-directeur Van der Wal, daarbij geadviseerd door Nelly van Doesburg, de weduwe van Theo van Doesburg en kenner van de abstracte moderne kunst. In 1957 werd het werk geplaatst voor het door architect Marcel Breuer ontworpen warenhuis aan de Coolsingel.

 

Publicatiedatum: 10/01/2017

Kunstwerken