Rotterdam laat beroemde beelden van de stad verdwijnen

Op zaterdag 20 november zal de stad Rotterdam een aantal bronzen beelden van haar Internationale Beelden Collectie in de openbare ruimte moeten missen. Van 6 – 8 uur in de ochtend wordt ter voorbereiding op de landelijke actie “Nederland Schreeuwt om Cultuur” het beeldenterras op de Westersingel met zwart plastic ingepakt. Alleen via een QR code kan met een smart phone het beeld ter plekke nog bekeken worden.
Sculpture International Rotterdam en het Centrum Beeldende Kunst willen hiermee de gevolgen aantonen van de politieke aversie tegen kunst en cultuur en het voorstel voor de extreme bezuinigingen op kunst en cultuur.

De beelden van van Joel Shapiro, Henri Laurens, Carel Visser, Umberto Mastrioanni, Frits Wotruba en Auguste Rodin zullen een dag uit het stadsbeeld van Rotterdam verdwenen zijn. De uitzonderlijke collectie sculpturen van Rotterdam die in West Europa zijns gelijke niet kent, bestaat nu bijna 50 jaar en wordt in opdracht van het college van B&W verzorgd, geactualiseerd, uitgebreid en op allerlei manieren voor het voetlicht gebracht.

Nederland schreeuwt om cultuur
In heel Nederland worden op 20 november acties gevoerd tegen de voorgenomen bezuinigingen op kunst en cultuur. In Rotterdam komen van 15.00 tot 16.00 uur toeschouwers, museummedewerkers, orkesten, muziekensembles, amateurkoren, zomerfestivalgangers, fanfares, kunstvakopleidingen, theatergezelschappen, mondharmonicaorkesten, beeldend kunstenaars, politici, circusartiesten, dichters en schrijvers, popgroepen samen op het Schouwburgplein. Na de welkomstwoorden aldaar zullen alle stoomfluiten van de boten in de Leuvehaven (en daarbuiten) tegelijkertijd een luid signaal laten horen dat tot ver in de binnenstad te horen zal zijn. Na deze ‘havensymfonie’ is het de beurt aan de verzamelde menigte op het schouwburgplein, waar de manifestatie zijn hoogtepunt bereikt in één collectieve schreeuw! Zie ook Nederlandschreeuwtomcultuur.nl

Publicatiedatum: 12/05/2015