Lorem

Santa Claus op weg naar de publieke ruimte | juli 2008

SantaClaus, geliefd en verguisd monumentaal brons.

Velen willen de inmiddels beroemdste sculptuur van de (bijna) openbare ruimte, onderdak geven, tijdelijk dan wel permanent. Niet alleen verschillende Rotterdamse wijken hebben gezegd de sculptuur te willen huisvesten, maar ook andere steden gaven te kennen de McCarthy te willen lenen van Rotterdam.
Santa’s nieuwe onderkomen is onlangs vastgesteld: binnenkort verhuist hij naar het Eendrachtsplein waar bewoners en winkeliers hem verwelkomen!

De winkeliers Vereniging van de Nieuwe Binnenweg heeft alles op alles gezet om dit monumentale brons van Paul McCarthy te veroveren.
Hoewel het niet de voorkeurs locatie is van de Internationale Beelden Collectie, is het wel heel bijzonder dat de sculptuur op een plek komt te staan waar de winkeliers en de bewoners zo veel om dit werk geven.

Verwacht wordt dat het beeld uiterlijk eind november/begin december geplaatst zal worden.
Meer informatie over programma en datum volgt.

Voor een discussie rondom de voorgenomen plaatsing van Santaclaus in de stad zie de uitzending ‘Kunst van de straat’ van de AVRO:
Uitzending AVRO

In zijn tekst De Wraak van de symbolen.
schrijft Max Bruinsma in verband met de gang van zaken in Rotterdam rondom Santaclaus over het dilemma van het gebruik en de werking van symbolen in de publieke buitenruimte:
“Met ‘Kabouter Buttplug’ zoals het omstreden beeld van Paul McCarthy in de volksmond wordt genoemd raakt de kunst in de openbare ruimte een gevoelige snaar: De symbolische betekenis ervan wordt ‘op straat’ niet begrepen. Volgens Max Bruinstra werken symbolen alleen betekenisvol binnen hun eigen codes. Dat kunstenaars zoeken naar een vorm van provocatie is onbevredigend geworden omdat het de vraag naar maatschappelijke verantwoordelijkheid open laat. lees volledige artikel
(cahier OPEN, over kunst en het publieke domein 2006/nr. 10-NAi/SKOR)

Meer over Paul McCarthy:

De kunstenaar wordt vertegenwoordigd door galerie HAUSER & WIRTH
website HAUSER & WIRTH

Werk van Paul McCarthy was tot 17 februari 2008 te zien in Gent, Belgie. De reizende tentoonstelling Head shop/Shop head Works 1966-2006 was reeds te zien in Zweden (Stockholm) en Denemarken (Aarhus). website S.M.A.K.

In het Middelheimmuseum waren in de zomer van 2007 werken van McCarthy geëxposeerd. De tentoonstelling AIR BORN toonde grote opblaasbare sculpturen waaronder een grote rode opblaas Santa Claus with Plug (2007, h 24,20 m). website Middelheimmuseum

Publicatiedatum: 16/07/2008

Kunstwerken