Schouwploeg Kunst en Publieke Ruimte Rotterdam


De komende jaren wil SIR veel aandacht besteden aan onderzoek. De noodgedwongen pas op de plaats door de bezuinigingen zal effectief benut worden voor inhoudelijk en financieel onderzoek. Samen met ‘De Schouwploeg’ ontrafelen we alle facetten van kunst en de publieke ruimte in Rotterdam: de publieke opinie en de kwaliteit, financiën, publieke kunst en het bedrijfsleven, de politiek, etc.
 
De Schouwploeg
We inventariseren wat er is en bezinnen ons op de mogelijke toekomst van kunst en de publieke ruimte in Rotterdam. De Schouwploeg bestaat uit een vaste kern van deskundigen en incidentele deelnemers: kunstenaars, kunsthistorici, stedenbouwers en architecten, vormgevers, denkers, doeners en geïnteresseerden.

Noodzakelijk onderzoek
SIR beschouwt de kunst en de publieke ruimte als een discipline van de beeldende kunst met geheel eigen wetten en gedrag; meer verbonden met ruimtelijke ordening, de publieke ruimte en het openbare leven dan met de wereld van de kunst. Ze kent haar eigen methodes, perceptie en betekenisgeving, mogelijkheden en onmogelijkheden, waardoor ze ontsnapt aan de aandacht van critici en onderzoekers in kunst én stedenbouw. De kunst en de publieke ruimte leidt een marginaal bestaan en kan dan ook zonder slag of stoot weggevaagd worden. Recente voorbeelden zijn de opheffing van SKOR (met een voorbeeldfunctie in het ontwikkelen van nieuwe vormen van relationele kunst) – en de omissie van de RRKC: de kunst en de publieke ruimte werd niet behandeld. Dit terwijl SIR van mening is dat juist de laatste jaren de kunst toont dat in relatie met de complexe publieke ruimte interessante dingen teweeg gebracht kunnen worden.

Er zal een vorm ontwikkeld worden om de bevindingen van de Schouwploeg aan een groter publiek kenbaar te maken. De eerste sessie van de Schouwploeg vond plaats in augustus 2012 met een lezing en workshop door cultureel geograaf Martin Zebracki naar aanleiding van zijn publicatie Public Artopia (2012) waarin hij de publieke kunst nadrukkelijk vanuit het publiek bekijkt.

De volgende sessie vindt plaats op donderdag 13 december en onderzoekt de fenomenen van kunst en de publieke ruimte in Rotterdam, zoals publieke opinie en kwaliteit, kan de Collectie inkomsten genereren, kunst en de stedenbouwers, de functie van Collecties en tijdelijke programma’s.

Publicatiedatum: 12/05/2015