Sculpture International Rotterdam, George Rickey, "Two Turning Vertical Rectangles", 1971. Rotterdam, mei 2015. Foto: Jannes Linders

Sculptuur van George Rickey ernstig beschadigd

In april 2015 keerde het werk Two Turning Vertical Rectangles van de Amerikaanse kunstenaar George Rickey terug op het Binnenwegplein. Helaas is de vreugde van het weerzien op het plein van korte duur geweest: Eind november is het werk echter ernstig beschadigd. Een vrachtwagen reed tegen het kunstwerk aan bij het bevoorraden van een winkel. Door de beschadiging zijn de platen van de vleugels van de sculptuur losgeraakt. De harde wind die onder de platen blies, deed de rest.

Het kunstwerk met de twee draaiende panelen was enkele jaren weg, het werd in 2012 verwijderd. Hoogbouw zorgde voor meer turbulentie en door het opgehoogde vloeroppervlak rondom het werk bleek het kunstwerk niet meer te voldoen aan de veiligheidseisen: Op het laagste punt waren de panelen nog slechts 2,11 meter van de grond verwijderd en vormde het een gevaar voor langere voorbijgangers. Na langdurig onderzoek door de ingenieurs van de gemeente, de erven Rickey en Sculpture International Rotterdam werd het kunstwerk aangepast en teruggeplaatst op een 55 cm hoge sokkel. Ook werd de fundering van het werk vernieuwd.

Op dit moment wordt onderzocht of het werk hersteld kan worden.

9 december 2015: Artikel Rtv Rijnmond

Publicatiedatum: 17/12/2015

Kunstwerken