De SIR-collectie op reis

De vele werken van de internationaal vermaarde kunstenaars die deel uitmaken van de collectie SIR en de kunstenaars zelf zijn regelmatig op reis. Een kort verslag van de huidige stand van zaken.

Le Tamanoir in het Rijksmuseum Amsterdam
Op zaterdag 21 juni jl. opende in de tuin van het Rijksmuseum de tentoonstelling Calder at the Rijksmuseum met als pronkstuk Le Tamanoir uit de SIR collectie. Het beeld dat normaal gesproken in het Rotterdamse Hoogvliet staat, heeft de maanden daarvoor ‘op zaal’ gestaan in Düsseldorf, Duitsland. Van daaruit is het naar Amsterdam vervoerd om in oktober weer terug te keren naar zijn vertrouwde plek.

Grrr Jamming Squeak van Paola Pivi in St. Petersburg
In het openingsprogramma op 28 juni van Manifesta10, de Europese Biënnale van hedendaagse kunst,  heropent Paola Pivi met een concert de muziekstudio Grrr Jamming Squeak – de studio met dierengeluiden – die zij voor SIR ontwikkelde. Grrr Jamming Squeak (2010) – bevindt zich in het Kuryokhin Modern Art Center. Gedurende Manifesta10 worden bezoekers uitgenodigd om in deze professionele opnamestudio muziek te maken begeleid
door de dierengeluiden.

Commission van Erik van Lieshout
Dit werk dat Erik van Lieshout in 2010 in opdracht van SIR maakte werd aangekocht door het Stedelijke Museum en door de Bouwfonds Kunstcollectie. Het Bouwfonds toont Commission permanent in een door Van Lieshout gemaakte setting. Ook Erik van Lieshout heeft een werk gerealiseerd op Manifesta10. 

Rickey
Op initiatief van het kunstenaarsduo Bik Van der Pol zijn de vleugels van het tijdelijk ontmantelde beeld van George Rickey op het Binnenwegplein te zien in de tentoonstelling The Part In The Story Where A Part Becomes A Part Of Something Else in Witte de With,. Er is voor de tentoonstelling een speciale gratis krant uitgegeven ‘UP NOW’, mede gefinancierd door SIR. In deze krant om. een interview met o.a. Philip Rickey, Bik Van der Pol en Dees Linders. De krant is gratis te verkrijgen bij Witte de With Centre for Contemporary Art, Rotterdam, t/m 17 augustus 2014.

It’s Never too Late to Say Sorry naar Kopenhagen
Filmmaker Marieke van der Lippe maakte een documentaire over het dagelijks leven van It’s Never Too Late to Say Sorry, het kunstwerk van Elmgreen & Dragset aan de Coolsingel. De preview daarvan is in september. Elmgreen & Dragset maakten in 2011 dit kunstwerk specifiek voor de Rotterdamse Coolsingel, waar SIR vanaf 2008 kunstprogramma’s voor ontwerpt. Het werk werd ook getoond in New York en München. Een belangrijk onderdeel van It’s Never Too Late to Say Sorry is de (aanvankelijk) dagelijkse performance. In de documentaire over deze man, Wim Konings – die nu wekelijks de boodschap “It’s never too late to say sorry!”over de Coolsingel schalt – de hoofdrol. Konings schreef een jaar lang elke dag over het wel en wee van dit kunstwerk op de Coolsingel. Een aantal fragmenten is te zien op deze website.

Publicatiedatum: 18/05/2015

Kunstwerken