Een nieuw monumentaal kunstwerk, gevormd door een raster van in het donker subtiel opgloeiende stippen, siert sinds kort de gevel van het Parkhotel in Rotterdam: The Individual Parallel – Bilderberg Utopia van beeldend kunstenaar Willem Oorebeek.
Het nieuwe werk van Oorebeek is een verrijking van de internationale beeldencollectie van Sculpture International Rotterdam (SIR) aan de entree van het ‘Museumkwartier’. Oorebeek (Pernis, 1953) maakte dit werk speciaal voor het Parkhotel in opdracht van SIR en BKOR (beiden onderdeel van CBK Rotterdam). De realisatie werd mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en gemeente Rotterdam.
The Individual Parallel – Bilderberg Utopia
Het Parkhotel bevindt zich op een kruispunt van twee belangrijke verkeersaders in het centrum van de stad: de Westersingel die vanuit het Centraal Station richting de Maas voert en de Blaak, die de westkant van de stad verbindt met het oosten. Mede door de locatie aan deze verbindingswegen vormde het voormalig witte hotel, met de bijnaam La Grande Dame, voor Oorebeek al sinds de jaren ’80 een baken. Voor Oorebeek is The Individual Parallel – Bilderberg Utopia een unieke gelegenheid om op een grafische manier zijn befaamde ‘stippenraster’ aan de beleving van de stad toe te voegen. Het materiaal dat hij koos voor de uitvoering van het werk – composiet – reflecteert het licht uit de omgeving, waardoor de gevel van het hotel in de avond en nacht een subtiel opgloeiend patroon laat zien.
Onthulling door burgemeester Aboutaleb
Op 23 september om 17.30 onthult burgemeester Aboutaleb The Individual Parallel – Bilderberg Utopia door de laatste stip toe te voegen. Met de onthulling bezegelt het Parkhotel zijn afronding van een ingrijpende transformatie van de begane grond: er zijn nieuwe meeting ruimten, een prachtige Cigar Lounge en sfeervolle Lobby Bar gecreëerd. Tevens is de lobby is opnieuw ingericht. The Park – inspired by Erik van Loo is sinds 30 juni 2014 het nieuwe restaurant van het Parkhotel. Ook het restaurant onderging een metamorfose, o.a. door de toevoeging van een veranda die leidt naar de binnentuin van het hotel.
Z-Files: Mini-symposium
Voorafgaand aan de feestelijk opening organiseren SIR en BKOR in de programmareeks Z-Files, Kunst en de Stad een mini-symposium waarin dit nieuwe werk van Willem Oorebeek centraal staat. Oorebeek geeft een voordracht over zijn nieuwe kunstwerk; kunsthistoricus en kunstcriticus Jeroen Boomgaard vertelt over dit nieuwe werk in de context van de SIR-collectie; en Saskia Stein (artistiek directeur NAiM/Bureau Europa in Maastricht) interviewt de kunstenaar over de positie van The Individual Parallel- Bilderberg Utopia binnen zijn oeuvre.
Willem Oorebeek
Het werk van Willem Oorebeek is in hoge mate gebaseerd op het spanningsveld tussen het individu en het publieke domein. Oorebeek is een beeldend kunstenaar die van belang is voor meerdere generaties kunstenaars in Rotterdam. Hij is vertegenwoordigd in museale collecties in binnen- en buitenland en kan bogen op internationale tentoonstellingen. Zijn werk is vertegenwoordigd in Museum Boijmans Van Beuningen, het Stedelijk Museum Amsterdam, Generali Foundation Vienna, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent, Collectie De Nederlandse Bank. Werkend en wonend in Brussel, is Oorebeek intensief betrokken – als docent, adviseur en leermeester in Nederland, België en Oostenrijk – bij kennisoverdracht en het debat over kunst en kunstonderwijs en de receptie van kunst.
Initiatief
SIR en BKOR namen met het Parkhotel dit initiatief dat financieel ruimhartig werd bijgestaan door het Mondriaan Fonds en de gemeente Rotterdam.
Binnen het CBK Rotterdam, houden BKOR en SIR zich bezig met ‘kunst en de stad’. SIR werkt o.a. op de stedenbouwkundige hoofdlijnen van de stad en wil daar de top van de Rotterdamse kunstenaars met een bijzonder werk in eigen stad eren. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met BKOR.
Specificaties kunstwerk
Titel: The Individual Parallel – Bilderberg Utopia
Kunstenaar: Willem Oorebeek
Jaartal: 2014
Locatie: hoek Rochussenstraat / Westersingel
Materiaal: composiet
Publicatiedatum: 23/09/2014