Tulkus 1880 to 2012 door Paola Pivi

SIR kunstenaar Paola Pivi, die gedurende meer dan een jaar met Grrr Jamming Squeak aan de Coolsingel had, komt weer terug naar Rotterdam.

Witte de With Center for Contemporary presenteert Art Tulkus 1880 to 2018 – een project waarin fotoportretten van alle tulku’s, sinds het ontstaan van de fotografie tot heden, worden samengebracht.

Een tulku is binnen het Tibetaans boeddhisme een erkende reïncarnatie van een eerdere boeddhistische meester (een vergevorderde leraar of lama, bijvoorbeeld de Dalai Lama of de Karmapa), welke in staat is invloed uit te oefenen op zijn of haar reïncarnatie en bovendien aan de hand van cryptische aanwijzingen vaak kan onthullen waar zijn of haar volgende geboorte zal plaatsvinden. Er wordt aangenomen dat er op dit moment meer dan tweeduizend tulku’s bestaan.

De eerste tentoonstelling van dit project wordt georganiseerd door Castello di Rivoli Museum of Contemporary Art, waar meer dan duizend foto’s getoond zullen worden. Vanaf 25 januari 2013 zal de inmiddels verder uitgebreide verzameling te zien zijn bij Witte de With Center for Contemporary Art. Het project, een werk in uitvoering, omvat een uitgebreid onderzoek naar de meeste, zo mogelijk zelfs alle tulku’s die deel uit maken van de verschillende boeddhistische en bön-scholen in de regio’s waar het Tibetaans boeddhisme wordt aangehangen. Nooit eerder werd een dergelijk compleet fotografisch archief samengesteld. Binnen de installatie zal een oude Tibetaanse thangka – een boeddhistische banier – een prominente plaats innemen, met daarop het portret van Tsuglag Gyatso, de Derde Pawo Rinpoche (ca. 1567–1630) uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Tulkus 1880 to 2018 is een project in opdracht van Witte de With Center for Contemporary Art en Castello di Rivoli Museum of Contemporary Art, samengesteld door Davide Trapezi.

Tulkus 1880 to 2012 door Paola Pivi
25 januari 2013 – 5 mei 2013
opening: 24 januari 2013, 17 uur
Witte de With Center for Contemporary Art
www.wdw.nl

Publicatiedatum: 12/05/2015