Image by Bastiaan de Nennie curated b Studio Makkink & Bey

Uproot Rotterdam opent op 1 juni

Pop-up beeldenpark Uproot Rotterdam
Museumpark, 1 juni – 21 augustus 2016
Toegang gratis, 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Opening: 1 juni 2016, tickets

Uproot Rotterdam is een project van Studio Makkink & Bey, en vertelt het verhaal over het uitzonderlijke ‘post-bombardement’-kunstbeleid van de gemeente Rotterdam. Het park bestaat uit een verzameling min-of-meer toevallige verzameling kunstwerken, die tijdens de wederopbouw in de stad werden geplaatst. Ze werden speciaal voor Uproot Rotterdam als het ware ‘ontworteld’ uit hun buurten en wijken, en zijn niet alleen typerend voor het Rotterdamse straatbeeld maar laten ook zien welke rol de beeldende kunst speelde tijdens de wederopbouw. Op woensdag 1 juni wordt het beeldenpark geopend in het Museumpark. Voorafgaand aan de opening wordt het boek Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940 van Siebe Thissen gepresenteerd in Het Nieuwe Instituut.

Uproot Rotterdam bevindt zich naast Museum Boijmans Van Beuningen, en tegenover de entree van Het Nieuwe Instituut. Uproot Rotterdam vindt plaats van 1 juni t/m 21 augustus. Het beeldenpark is in die periode vrij toegankelijk, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Programma
Tijdens Uproot Rotterdam worden er gratis rondleidingen aangeboden. Ook wordt er ter plekke gewerkt aan een nieuw kunstwerk, een project van beeldend kunstenaars David Bade en Tirzo Martha, in samenwerking met de Kunsthal.

Studio Makkink & Bey
CBK Rotterdam vroeg Studio Makkink & Bey om het pop-up beeldenpark te ontwikkelen en vorm te geven. Studio Makkink & Bey werd in 2002 opgericht door architect Rianne Makkink en ontwerper Jurgen Bey. Studio Makkink & Bey houdt zich bezig met de verschillende domeinen binnen de toegepaste kunst, waaronder de vormgeving van de openbare ruimte, productontwerp, architectuur en tentoonstellingsontwerp.

De Parade
De Parade strijkt van 23 juni t/m 3 juli neer op het Museumpark; Uproot Rotterdam is in deze periode uitsluitend te bekijken vanaf de Parade. Tijdens de Parade is de toegang tot het Museumpark tot 16:00 uur gratis, daarna is het nodig een terreinkaart te kopen (á € 7,50).

Colofon
Pop-up beeldenpark Uproot Rotterdam is een project van Studio Makkink & Bey, in opdracht van BKOR en Sculpture International Rotterdam (programma’s van CBK Rotterdam). Uproot Rotterdam wordt georganiseerd in het kader van CBK Rotterdam Viert Kunst en de Stad, en is onderdeel van Rotterdam viert de stad! Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam. Productie: BKOR (CBK Rotterdam) en Joost Maaskant, Stichting De Loodsen.

Publicatiedatum: 23/05/2016