gabo restauratie

Voortgang restauratie sculptuur Naum Gabo

Op 21 juli jl. verleende de gemeente Rotterdam de vergunning voor de restauratie van het kunstwerk van Naum Gabo aan de Coolsingel. De eigenaar IEF Capital startte aansluitend met het restauratietraject en verwacht de restauratie eind 2017 af te ronden. De restauratie is in handen van MeestersIn. In augustus werd begonnen met de steigerbouw om de sculptuur, en eerder deze maand startten de restauratie werkzaamheden. Het duurde lang voor de restauratie op gang kwam: de langdurige voorbereiding van de vergunningaanvraag had onder andere te maken met de complexiteit van de restauratie.

De gemeente en IEF Capital zijn van plan om zo veel mogelijk de originele uitstraling van het beeld terug te halen. Tegelijk met het stalen sculptuur zal ook de sokkel worden hersteld en de verlichting opnieuw aangebracht. Sculpture International Rotterdam heeft filmmaker Mels van Zutphen gevraagd de restauratie vast te leggen. De komende maanden staat ‘de Gabo’ centraal in een tentoonstelling in Museum Rotterdam, waar ook Sculpture International Rotterdam aan bij droeg.

Update 25/01/18: De komende weken worden de panelen rondom het (gerestaureerde) kunstwerk van Naum Gabo verwijderd en is er een eerste glimp op te vangen van het werk, dat er weer bijna uitziet zoals het in 1957 werd opgeleverd: met goud-caramelkleurige ribben en een ingenieus zwart binnenwerk van veren die trillen in de wind. In februari en maart vieren we de oplevering van de gerestaureerde sculptuur tijdens de Gabo-maand.

Foto’s: Sannetje van HaarstPublicatiedatum: 14/09/2017

Kunstwerken