Wilhelmina verplaatst

In aanwezigheid van regionale pers en enkele omwonenden is op de vroege ochtend van 12 april Wilhelmina van Charlotte van Pallandt verplaatst. In het kader van een renovatie van Het park (bij de Euromast) waar het beeld zich bevindt, worden de paden in het park verlegd zoals op de oude tekeningen van de Zochers. Wilhelmina zou dan midden op een pad terecht komen. Om die reden is ervoor gekozen het beeld 15 meter te verplaatsen in de richting van de ingang van Het park aan de Parkkade | Westerlaan.

Voor de renovatie werkt de gemeente samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het park werd in 2010 een Rijksmonument wordt nu gefaseerd opgeknapt wordt op basis van de oude plattegronden uit (onder meer) 1852 en volgens de eisen van de 21ste eeuw. De eerste fase ging onlangs van start. Uitgangspunt is om Het park beter en mooier te maken. Door de jaren heen raakte het door achterstallig onderhoud versleten, terwijl het wel intensief wordt gebruikt door bezoekers. Het opgeknapte park moet zorgen voor meer bezoekers in het voor- en naseizoen.

De verplaatsing van het beeld werd gecoördineerd door Ingenieursbureau Gemeentewerken. Een steenhouwer was daarbij aanwezig om te adviseren en er voor te zorgen dat het beeld niet beschadigt. Het gewicht van het beeld wordt geschat op 12.000 kilo. De hoogwerker die gebruikt werd voor deze klus is uniek in Nederland (met een maximaal ’tilvermogen’ van 20.000 kilo) en de enige hoogwerker die deze klus aankan.

Klik hier voor meer informatie over Wilhelmina van Charlotte van Pallandt

Luister hier naar Radio Rijnmond over de verplaatsing en het opknappen van Het park

Publicatiedatum: 12/04/2012

Kunstwerken