Z-Files # Erik van Lieshout

Het programma Z-Files, Kunst en de Stad van vrijdagavond 3 oktober, 2014, draait om het werk van kunstenaar Erik van Lieshout, en zijn relatie met Rotterdam Zuid. Op Zuidplein 88 wordt de inmiddels roemruchte film Commission getoond die Van Lieshout maakte in opdracht van Sculpture International Rotterdam.

Van Lieshouts film zal na de Z-Files nog een week lang te zien zijn op deze locatie. Deze nieuwe editie van de Z-Files wordt georganiseerd door BKOR en SIR (programma’s van het CBK Rotterdam). Zij doen dit in samenwerking met Witte de With Center for Contemporary Art dat op deze avond, als uitgever, de nieuwe publicatie Rotterdam – Home van Van Lieshout zal presenteren.

Z-Files, Kunst en de Stad: Erik van Lieshout
Datum: vrijdag 3 oktober, vanaf 17:00 uur
Locatie: Zuidplein 88, Rotterdam

Erik van Lieshouts film Commission is van 4 t/m 12 oktober dagelijks van 15:00 uur tot 18:00 uur op Zuidplein 88 te zien. Toegang gratis

Commission
In 2010 verbleef Erik van Lieshout in 2010 drie maanden lang in zijn ‘winkel’ in het winkelcentrum Zuidplein op Rotterdam Zuid, op uitnodiging van Sculpture International Rotterdam. Hij sprak er met bezoekers, leefde met de mensen van het Zuidplein en filmde het winkelcentrum. Resultaat is de film Commission (2011). Van Lieshout wilde een film maken waarin zijn biografische verhaal als internationaal opererende kunstenaar – die vele jaren in Rotterdam Zuid leefde en daar nu nog zijn atelier heeft – zich vermengt met het leven en de architectuur van het Zuidplein. Begin 2011 was de film als sneak preview te zien in de Londense Hayward Gallery, waar het zeer goed werd ontvangen. Daarna beleefde de film zijn wereldpremière (februari 2011) in Theater Zuidplein te Rotterdam. Inmiddels reist het werk al vier jaar lang van plek naar plek en werd het aangekocht door het Stedelijke Museum Amsterdam en door de Bouwfonds Kunstcollectie.

Rotterdam — Home
Ook Erik van Lieshouts nieuwe boek Rotterdam — Home gaat over Rotterdam Zuid. De publicatie begint bij een fietstocht die georganiseerd werd door Witte de With Center for Contemporary Art, in samenwerking met ArchiGuides Rotterdam. Van Lieshout was gevraagd om voor deze fietstocht speciale locaties door de hele stad uit te kiezen die relevant of betekenisvol zijn voor de creatie van zijn werk. Met dit denkkader in het achterhoofd, opent de publicatie met een kaart van de stad, waarbij bepaalde plekken verwijzen naar opnamelocaties van een of meer films van de kunstenaar.

Elk essay in de publicatie is geïnspireerd door één van Van Lieshouts films om zo een perspectief op de stad te geven alsook op de rol van de kunstenaar in de samenleving. In haar essay over Commission onderzoekt professor Erika Balsom het gebruik van video als medium voor het afschilderen van de sociale werkelijkheid én als specifieke werkstijl van de kunstenaar. In haar tekst Kroniek van een zomer op Zuidplein, gaat Balsom in op Van Lieshout’s schijnbaar amateuristische stijl van werken en filmen, een stijl die intimiteit benadrukt en de afstand naar de gepresenteerde karakters breekt.

Rotterdam —Home is de vijfde publicatie in een reeks – die sinds 2007 wordt uitgegeven door Witte de With Center for Contemporary Art – die focust op Rotterdam; elk boek presenteert de visie van een kunstenaar die vooral werkt met fotografie en video en die een sterke band heeft met de stad. Deze losjes samenhangende reeks van kunstenaarsboeken brengt steeds weer de zeer verschillende stedelijke hoofdpersonen in beeld.

Erik van Lieshout
Beeldend kunstenaar Erik van Lieshout (1968) staat bekend om zijn controversiële video-installaties en tekeningen die gaan over de grenzen van vulgariteit en de meest ongecensureerde werkelijkheid van de samenleving. Hij is vooral geïnteresseerd in Nederland en dan met name in Rotterdam. Het werk van Van Lieshout, populistisch maar in essentie juist heel kritisch, is in staat, met een kwinkslag, de kijker een ongemakkelijk gevoel te geven; hierdoor realiseert een toeschouwer de uiteindelijk de zwaarte van het onderwerp dat aan de orde is, en belangrijker nog, krijgt hij inzicht in de logica en het denken van de mentaliteit die wordt afgeschilderd.

Z-Files, Kunst en de Stad is een serie programma´s van SIR (Sculpture International Rotterdam) en BKOR (programma’s van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam) waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van o.a. lezingen, workshops, en excursies. Doel van het programma is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het onderzoeken van actuele ontwikkelingen m.b.t. kunst en de stad.

Publicatiedatum: 03/10/2014

Kunstwerken