Qwertz van Franz West aan de Westersingel is als nieuw

Het kleurrijke kunstwerk en meubel Qwertz (Duitse toetsenbord volgorde) is geverfd: glanzend citroengeel, zacht lila, groen, blauw en oranje, en ligt kleurrijk in het groene gras aan de Westersingel. De kunstenaar koos voor deze plek vanwege de in pastelkleur geverfde gevels die het decor vormen van de eveneens pastelkleurige ‘zitrollen’.

Ter uitbreiding van de International Beelden Collectie van de gemeente Rotterdam installeerde de Weense kunstenaar Franz West in 2001 aan de Westersingel het kunstwerk Qwertz. De vijf monochrome gekleurde, langwerpige rollen plaatstaal waaruit het werk bestaat, lijken nog het meest op uitvergrotingen van met de hand gerolde stukken klei.

De titel die West aan dit werk gaf, heeft geen betekenis. Qwertz is een lettercombinatie, afgeleid van de eerste zes letters linksboven op een Duits toetsenbord. Belangrijk voor West is dat dit verzonnen woord associaties oproept met bestaande woorden en dat beschouwers zo hun eigen betekenissen aan het object zullen geven.

De vijf elementen waaruit Qwertz bestaat, zijn vervaardigd uit een kern omwikkeld met ‘lappen’ aluminium, die in een onregelmatig patroon aan elkaar zijn gelast. De kunstenaar wil uitdrukkelijk geen beeld maken waarbij men alleen naar kan kijken en eventueel over kan contempleren. De werken bestaan uit fragmenten, die als kunstwerk gecompleteerd worden door het gebruik door de mens. West wil dat het publiek met zijn objecten in dialoog gaat. Om dit te vergemakkelijken krijgen zijn kunstwerken geen sokkels. In het geval van Qwertz lenen de kleurige onderdelen op het talud van de Westersingel zich uitstekend om op te zitten.

Meer informatie

Specificaties:
Bijnamen: Sitzwursten, sausage
Jaartal vervaardiging: 2000
Afmetingen beeld (hxbxl) in cm: 5 elementen van 60 x 65 x 720
Materiaal: Metaalplaat, lakverf

Publicatiedatum: 01/07/2015

Kunstwerken