The Husband of the Doll (1991)

Thom Puckey

The Husband of the Doll (1991), foto Pieter Vandermeer

The Husband of the Doll (1991), foto Pieter Vandermeer

The Husband of the Doll (1991), foto Jannes Linders

The Husband of the Doll (1991), foto Jannes Linders

Het kunstwerk

Als een vliegende hemelbode staat de vrolijke naakte clown met zijn hoedje op langs de Coolsingel. Het werk is van de Britse kunstenaar Thom Puckey, die sinds 1978 in Nederland werkt als beeldhouwer en docent. Puckey ging weer figuratief werken in een tijd dat dat in de beeldhouwkunst niet gebruikelijk was. Daarom past zijn beeld zo goed bij de andere beelden van het ‘Coolsingelensemble’, zoals Monsieur Jacques van Wenckebach.

Figuratieve kunst mag op het eerste gezicht begrijpelijk lijken, de beelden van Puckey echter zijn niet zo gemakkelijk te doorgronden. De elementen zijn weliswaar herkenbaar, maar vaak raadselachtig gecombineerd. Hier lijkt de titel, ‘de echtgenoot van de pop’, te verwijzen naar een sprookje of een kinderverhaal. De echtgenoot heeft wel iets weg van een stripfiguur, maar Puckey verwijst ook naar de geschiedenis van de beeldhouwkunst. Vergelijk het werk maar met het danseresje van Degas, de Eros op Piccadilly Circus in Londen en de Mercurius van Giambologna. Door de ranke zweefhouding te koppelen aan een clown, maakt Puckey een dwars beeld. Het naturalistische lichaam gaat over in de opvallend karikaturale kop, die een weemoedige uitstraling heeft. Intussen is wel de oude vakkennis nodig om het beeld in balans te houden. Ambachtelijkheid, humor, kunsthistorische traditie en vervreemding gaan hier hand in hand.

Jaar
1991
Locatie
2003 Coolsingel, Centrumruit, Centrum
Afmeting
200 x 240 x 110
Materiaal
Brons
Eigenaar
Gemeente Rotterdam
Thom Puckey

Thom Puckey

Thom Puckey (1948) woont en werkt in Amsterdam

de website van Thom Puckey

Bekijk alle kunstenaars

The Husband of the Doll is terug

The Husband of the Doll van Thom Puckey aan de Coolsingel stond niet helemaal stevig meer op zijn sokkel. Voor…

Lees meer

Thom Puckey in PAK

Platform voor actuele kunsten (PAK) te Gistel kondigt aan: A DIALOGUE Vanaf 21 oktober…

Lees meer

Mr. Jacques en The Husband of the Doll doen mee aan oranjegekte

De oranjegekte raakt nu iedereen. Vandaag troffen wij twee in oranje attributen uitgedoste SIR beelden aan op de Coolsingel:…

Lees meer