Het Ding te zien tijdens IFFR

Op vrijdag 25 januari zet IFFR de stad Rotterdam volledig in de schijnwerpers tijdens RTM. Alle zalen van LantarenVenster zijn gevuld met korte en lange films, Rotterdamse klassiekers, videoclips, installaties en talks, alles in het teken van Rotterdams filmtalent én gratis toegankelijk. Het Ding van Mels van Zutphen is opgenomen in RTM Short, het kortefilmprogramma dat drie keer wordt vertoond: 19.00 uur, 21.00 uur en 23.00 uur.

In Het Ding geeft Mels van Zutphen een kijkje achter de schermen van de restauratie van ‘de Gabo’. De film combineert ontzagwekkende shots van het beeldhouwwerk met audiofragmenten van Gabo’s vlammende Russische manifesten. Ondertussen loopt het nietsvermoedende Rotterdamse winkelpubliek dagelijks langs het kunstwerk, zonder besef van de historische waarde. Zo gaat een utopisch toekomstbeeld van de functie van kunst gepaard met een onverschillig heden, waarin dit openbare kunstwerk voor lief wordt genomen.

De Rotterdamse kunstenaar/ filmmaker Mels van Zutphen maakte de korte film in opdracht van CBK Rotterdam/ Sculpture International Rotterdam. Het Ding ging in première tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht op 30 september 2018.

Credits
Het Ding (Untitled, 1957)
Duur: 18″
Regie, camera en montage: Mels van Zutphen
Sound Design: Charly van Rest
Visual Effects: Laurent Fluttert
Muziek: Charly van Rest
Productiebedrijf: CBK Rotterdam / Sculpture International Rotterdam

 

Publicatiedatum: 24/01/2019

Kunstwerken