Dow Jones III

Mark Poysden

Ik zal je het geheim vertellen van rijk worden op Wall Street. Je probeert hebberig te zijn als anderen bang zijn. En je probeert bang te zijn als anderen hebzuchtig zijn.

– Warren Buffett

In deze indrukwekkende projectie rennen klassieke animatie characters koortsachtig met verschillende snelheden in dezelfde richting. Op de een of andere manier halen ze elkaar niet in. Sommigen lijken weg te rennen voor iets dat we niet kunnen zien, anderen snellen in een noodvaart naar het onbekende. Ondanks hun verwoede inspanningen komt niemand ergens aan. Misschien worden ze aangespoord door de stemmen in hun hoofd of door de opening van het dagelijkse financiële nieuws: ‘de Dow Jones is 158 punten hoger’, ‘de Dow Jones heeft nog eens 770 punten verloren’. Maar ondanks de verering voor de Dow Jones, en de vreugde die hij kan veroorzaken of de paniek die hij kan zaaien, is het geen accurate weergave van de Amerikaanse markt; het is eerder een indicatie van hebzucht en angst.[1]

Dit is DOW JONES, een werk van de Rotterdamse kunstenaar Han Hoogerbrugge, dat hij in 2012 ontwierp, een video-installatie verdeeld over twee schermen – inmiddels vermeerderd met verschillende versies. Het is een almaar groter wordend werk: in de toekomstige versies zullen meer personages worden toegevoegd aan dit uitzinnige tumult, dat een interessante tegenhanger is van de realiteit. Halverwege 2013 werd Dow Jones III tentoongesteld in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, dit keer als een installatie met drie schermen.

Geamuseerd, verbaasd en verontrust door de eigenaardigheden van het menselijk gedrag, zuigt Han Hoogerbrugge de hedendaagse cultuur als een filtervoeder (al dan niet bewust ) in zich op. Hij haalt de hapjes die hem prikkelen eruit, assimileert ze, om ze vervolgens gedeeltelijk opgelost in de spijsverteringssappen van zijn kenmerkende stijl en humor uit te werpen. DOW JONES is hier geen uitzondering op en belichaamt veel van zijn werk: korte, beknopte uitingen zonder enige inleiding.

Gezien de snelheid waarmee de wereld sinds de Grote Recessie van december 2007 op zijn kop lijkt te staan, is een vluchtige analyse van het uitschot dat Hoogerbrugge gebruikte om daarvan dit specifieke werk mee te maken, hier misschien niet misplaatst. Welkom nogmaals, in het almaar uitdijende moeras van de realiteit …

Mijn regering is het enige tussen jullie en de hooivorken.

– Barack Obama (president van Amerika, 2009–2017), 27 ma

Publicatiedatum: 28/10/2019

Kunstwerken